DELA

Rättvisa löner är viktigt!

För några dagar sedan lyfte Tehy en viktig fråga i en insändare om jämställdhet och rättvisa arbetsvillkor och jag kan inte annat än att hålla med om att det är viktigt!

För över ett år sedan lämnade jag in en motion om att vi behöver uppnå jämställda löner i Mariehamns stad, och i torsdags ordnades ett mycket bra och intressant seminarium i ämnet. Tack till alla som deltog! Tyvärr så lyste de flesta politiker med sin frånvaro, trots tidig inbjudan och flera påminnelser om det välordnade seminariet.

Vi som var där lärde oss mycket, vi fick tyvärr höra att graviditetsdiskriminering är vanligt. Och det att personal hör till olika kollektivavtal, är inte en grund för att ge någon bättre eller högre lön. Vi har en stor personalbrist inom äldreomsorgen, inte bara i Mariehamns stad. Jämställda löner kunde säkert förbättra situationen.

Under seminariet fick vi lära oss att det finns fyra steg till att uppnå jämställdhet; att SE, att FÖRSTÅ, att VILJA och att GÖRA! Under mina snart fyra år som politiker har jag kämpat för att arbetsgivare ska följa jämställdhetslagen och upprätta jämställdhetsplaner, där det ingår lönekartläggning, så att vi kan komma vidare i frågan. Jag kämpar gärna vidare! Nu behöver vi gå från ord till handling!

Jag vill samtidigt passa på att tacka Alva Eriksson för ett mycket bra ordnat seminarium.

Pernilla Söderlund (Lib)