DELA

Rätten till en drogfri miljö

I debatten om alkohol och drogpolitik höjs ofta röster om var mans rätt att dricka alkohol.
Vuxna mänskor ska ha rätt att dricka den lagliga drogen varsomhelst och närsomhelst de behagar. Gärna en skvätt före man kör bil också, åtminstonde ett glas vin måste man ju få dricka. Frågan är på vems bekostnad denna rättighet ska skyddas.
I mina ögon är alla mänskors, speciellt barns, rätt till en drogfri miljö viktigare att hävda. De allra flesta unga växer upp med en alkoholtradition som värnas lika starkt som midsommarstången och julgranen. Det handlar inte om barn i missbrukarfamiljer, utan helt vanliga familjer.
Till alla högtider, alla fester, till semestern och till fredagsmiddan, finns alkohol med i bilden. Kan man njuta lika mycket av en konsert i stadshusbacken utan alkohol?
Är alkoholen så viktig att picknicken på stranden är misslyckad om man inte får dricka vin till? K an man lika gärna strunta i fotbollsmatchen om man inte får dricka en öl där?

Jag säger inte att alla måste bli helnykterister. Det är jag inte själv heller. Men vi måste väga dessa rättigheter mot varandra.
Ska uppväxten bara vara en väntan på att bli tillräckligt stor för att få börja dricka? Är rätten att dricka ett glas vin och köra bil viktigare än medtrafikanters rätt till en alkoholfri trafik?
Kan vi tänka oss att ge upp en del av vår rättighet, till förmån för en förändrad alkoholattityd hos våra unga?
Cita Nylund, ob