DELA

Rädda sjöfartsutbildningen på Åland

Sluta kasta skit (på ren svenska) på Ålands yrkesgymnasium/Sjöfart, före detta Sjömansskolan, och särskilt på studerandehemmet Esplanad!
Det har länge pågått fega och oriktiga påhopp på sjöfartsutbildningen och på studerandehemmet Esplanad. ”Dom super mer än andra ungdomar”, ”kommer man inte in på andra gymnasier kan man alltid söka sjömansskolan” och så vidare.
Sist i raden var Göte Winé som på Skunks ungdomsdebatt sa att det sups mycket på studerandehemmet Esplanad. På en direkt fråga från mig, ”vad grundar du ditt påstående på?”, svarade han: ”jag har sett när jag åkt förbi”.

Ungdomslots Göte! Besök ungdomarna på Esplanad! Prata med dem. Tyvärr ger det inga röster i valet, men för sanningens skull.
De senaste fem åren har studerandehemmet Esplanad haft bemanning kvällar och helger. Jag är mycket stolt övar att i snart 23 år arbetat i Ålands Sjömansskola, som kurator, föreståndare och i dag som elevhemsövervakare. Jag har som kurator arbetat i alla gymnasieskolor och även i Ålands folkhögskola. Jag vet var det sups och inte sups, och hur mycket det sups.

Vilka är det som bemannar våra fartyg i dag? Enligt Göte Sundbergs femtioåriga historik har det gått 5.677 studerande i Ålands Sjömansskola. Säkert hälften har bott i studerandehem. (Tack Göte för historiken.)
Att man nu på politisk nivå beslutat upphöra med studerandehem för sjöutbildningen och restaurangnäringen är ett dumt och icke genomtänkt beslut. Fy skäms!
Var ska nya och gamla studerande bo vid terminsstarten hösten 2012? Sjömansskolan har inte tillräckligt elevunderlag med bara åländska studerande, utan måste ha studerande från både svenskfinland och Sverige. Annars blir det en dyr skola!
Det saknas i dag studiebostäder och ännu värre blir det 2012.
Argumenten bladn beslutsfattarna är:
n Alla studerande ska behandlas lika.
n Man ska söka bostadsbidrag.
n Husägarna kan tjäna en hacka genom att hyra ut rum.
Vilken kvalitet!

Det är mycket syniskt att behandla våra studerande på det här sättet. Att kräva att sextonåringar ska bo ensamma i ett rum på stan utan tillsyn.
Beslutsfattare, ompröva ert beslut angående nedläggning av studerandehemmet.
Vår stolthet, den internationella sjöfarten, en av Ålands viktigaste näringar, behöver duktiga och bra sjömän även i fortsättningen.
Stig Lindholm (Lib)
Kandidat till Lagtinget 240
Kandidat till stadsfullmäktige 615