DELA

Public service är en generationsfråga

Att Ålands Radios redaktionschef Camilla Karlsson-Hendersson skrivit i affekt märks tydligt, inte minst av tonen i hennes svar på min insändare där hon kallar min text populistisk. Att som ansvarig utgivare för Ålands Radio gå ut och avfärda ett försök att skapa en debatt om public service som populistiskt visar på hur dålig man är på att idka självkritik.

Jag förstår att Camilla vill försvara Ålands Radio. Med det goda jobb hon gjort i att förbättra kvalitén på utbudet har hon all rätt att vara stolt över sig själv och sina duktiga kollegor. Men att, som Camilla gör, kalla Ålands Radio för ”modernt medieföretag” är väl lite att ta i.

Åtminstone om man ser det ur min generations perspektiv. Varken att sända radio eller att spela CD-skivor är speciellt modernt.

När en idé är svår att förklara för ett barn så brukar det i allmänhet också vara svårt för en vuxen att förstå sig på den. Försök att förklara public service till ett barn på 1920-talet och försök igen 2020. Det ena kommer att cirkulera kring investeringar av utrustning och det andra kommer att cirkulera kring sanningshalten i nyheterna.

Public service startades med syftet att förse folket med radio. Nu upprätthåller man public service med argument om att alla andra mediaskapare bär potential att sprida falska nyheter trots att alla som jobbar på redaktioner är människor.

Det här är en generationsfråga och hur mycket man än vill mena att man är bred i sin bevakning och tar in alla perspektiv så faller det argumentet på sig själv när Camilla Karlsson-Hendersson försöker tysta mitt förslag genom att inte ens nämna det i de egna kanalerna.

Man kan inte vara oberoende om man ser till sina egna intressen så som Ålands Radio gör i det här fallet.

Vill man från Ålands Radios sida ändra sitt beslut om att inte ge mina konfliktande idéer synlighet så tackar jag under alla omständigheter ja till en inbjudan av en livesänd debatt om public services varande.

Det skulle vara ytterst passande att fortsätta denna debatt i etern.

JANNIK SVENSSON

LIBERAL LAGTINGSKANDIDAT