DELA

Privatisering ger färre jobb åt skärgårdsbor

Ledarskribenten Harriet.T. hade godheten att referera till min insändare om Almedalen i tisdagens Nyan, vilket jag måste småle i mjugg över.
Roligt att folk läser insändare och att dessa leder till debatt och diskussioner vid kaffeborden. Det som fick mej att fatta tangentbordet var att inget skrivits i lokaltidningarna om någon regeringsledamot som förgyllt Arenan i Björneborg med sin närvaro.
Däremot kan en marknadsdag i lilla Lappo dra en handfull ministrar och lantråd plus vice sådana. Inget fel i det, men om man ser till vad som är viktigt för gemene ålänning i stad och skärgård borde nog minst en handfull varit också där.
Om man är rädd för språket finska hade man kunnat begära hjälp av vår prominente polismästare som regeringen kritiserat för hans språkbruk. Han kan ett antal språk och då kunde man samtidigt bett honom om ursäkt för löjligheter man beskyllt honom för.

Sen
då vi kommer till kostnaderna för Almedalen så har dessa ännu inte publicerats till alla delar, som löner och traktamenten och flygbiljetter med mera. Att dessa pengar kunde lagts på skärgårdstrafiken är helt klart. Då Doppingen privatiserades pratades det om en vinst på 37 % för landskapsregeringen, men vid närmare påseende är vinsten under 20 %.
Till förlusten ska räknas förlorade arbetsplatser för ålänningar/skärgårdsbor plus att den nuvarande besättningen betalar sina inkomstskatter till kommuner på andra sidan Skiftet nästan utan undantag. Hur ska det gå med Alfågelns, Knipans samt Viggens besättningar?
Ska dom offras på dumhetens altare och bli utan jobb och få stå och se på när helt okända mänskor med kanske främmande språk kommer och tar deras jobb.

Hurdan kommer servicen att bli? Ska dom gå charmkurser? Ska caféerna få vara kvar med nuvarande personal som serviceminded till 100%? Vad kommer att hända?.
Vi skärgårdsbor vet att besättningarna nu är av toppkvalitet med de resurser som de har. Ingen annan personalgrupp har blivit så utskälld inför folket som besättningarna under årens lopp. Man har varit missunnsam mot dessa och bara det är en dödssynd.
Denna skrift manar till eftertanke i borgen och dessutom är det val 2015 och då kommer en stor del av lagting och regerig att bestå av en ny besättning . Glöm inte det.
Kurre i Åva