DELA

Presidentvalet i USA går ut på att smutskasta varandra

I nuläget går presidentvalet i USA ut på att kandidaterna smutskastar varandra offentligt och gör allt för att få ut sin version av historien i medierna. De lovar väldigt mycket och nästan aldrig lyckas de hålla sina löften. Den skandalfyllda kampanjen gynnar inte någon, presidentvalet borde gå ut på att visa vem man är och visa vad man kan göra istället för att ljuga och smutskasta varandra.

I artikeln ”Trump anklagar Clinton för brott” på SVT nyheter den 23 augusti 2016 framkommer det hur Trump smutskastar Clinton och hur tillspetsad han är i sina uttalanden. Hans argumentation är absurd. Han kallar henne för kriminell, han klagar på hennes ekonomi och hennes åsikter i invandringsfrågan. Till slut ger han intrycket av att han har slut på argument då han i samma artikel från SVT nyheter säger: ”Det är svårt att tänka sig att någon som hon har en god chans att, du vet, en hyfsat god chans att bli president” i en intervju med Fox News. Clinton har däremot valt en lite mildare inställning, i samma artikel på SVT nyheter är det hennes man Bill Clinton och inte hon själv som försöker lugna stormen.

Detta sätt att försöka vinna ett så viktigt val anser jag att är skamligt. En person som eftersträvar en position med så mycket makt bör sträva efter folks gillande genom att vara en god kandidat istället för att smutskasta sin motståndare. Jag säger inte att det endast är kandidaternas fel, medierna har också skuld i detta. Medierna behöver skandalerna för att få läsare, de utnyttjar varje tillfälle att få göra en liten incident stor för att få så bra rubriker som möjligt. Presidentkampanjernas och mediernas agenda hör onekligen ihop. Kan man överhuvudtaget lite på mediernas nyheter? Eller är alla nyheter partiska och tillspetsade?

Det är ju underhållande och mer spännande att läsa om skandaler och katastrofer än tråkiga fakta om att den ena kandidaten leder med 5 procentenheter. Trots detta ska mediernas rapportering bygga på fakta. Kandidaten ska inte kunna vinna endast genom att undvika skandaler, speciellt om den andra kandidaten har mera kompetens och är lämpligare för posten.

Då USA är ett så stort och inflytelserikt land, påverkas vi på lilla Åland också i högsta grad av vad som försiggår på andra sidan Atlanten. Vår kultur är väldigt västerländsk och alla beslut som tas där berör också oss i vår del av världen. Deras mediekultur sprider sig till oss och i Sverige kan man märka av samma tendenser. Man börjar ständigt höra om skandaler och kritik av olika ministrar och ledare.

Jag vill inte att vi i Finland ska ha ett valsystem som baserar sig på smutskastning. Vi ska sträva efter en saklig och sakinriktad debatt, för då kommer även styrningen av landet att vara i goda händer.

Julie Husell

Upprörd mediebrukare