DELA

Posten Åland har problem

Posten Åland har problem. Posten Åland skapar problem. Den är visst underbemannad på sorterings- och utdelningssidan. Jag undrar hur blir det sedan då nya tullagen tas i bruk? Jag undrar vilken blir utdelningstakten med den planerade minskade utdelningen av post? Postavier, i vilken klass ska de ingå? Utlämning av försändelser, ska den effektiveras så den blir rätt?

I mitt hushåll är vi två 70-plussare med Godby som ort för avhämtning av förtullade försändelser. Förra veckan och även denna vecka har Posten Åland lyckats skicka en av två försändelser till Vårdö, den andra till Maxinge i Mariehamn. Inte så farligt tycker kanske ungt folk. Men detta skapar problem och enorma förseningar om man inte själv åker iväg och hämtar det felsorterade godset.

 

Låt mig exemplifiera: min bok á 129 svenska kronor anländer måndag från Sverige till Sviby, tisdag får jag en avi och tullar genast in den och ber att få hämta den i Godby följande dag vilket vänligt kvitteras av damen som handhar ärendet. Onsdag kör jag till stan på olika ärenden, har avsikten att på hemvägen hämta min försändelse i Godby. Det är här ridån faller:

– Den är på Maxinge, upplyser mig postombudet om. Maxingeposten är stängd för dagen upplyser hon mig också om. Och att jag själv kan hämta den där på torsdag. Jag har inte för avsikt att köra postens ärenden och undviker en plats som Maxinge i dessa tider. Eftersom jag absolut behöver min bok på torsdagen blir jag rätt uppbragt; frågar om inte posten som klantat själv kan reda upp detta och ta boken till Godby följande dag, men, se det går inte. Boken ska då iväg på torsdag från Maxinge till Sviby och där sorteras om för Godby. På fredag kan jag då få hämta mitt paket i Godby. Det är hanteringspraxis.

Jag ringer posten torsdag förmiddag och frågar om denna praxis kan stämma. Ja visst gör den det. Det finns inga möjligheter att sköta det på ett smidigare sätt. Posten har ingen extra bil eller chaufför för att hämta upp felsorterade paket. De är bara människor, de har miljötänket att beakta. Och så vidare.

Så: en bok jag kunde ha haft hemma i postlådan på måndagen eller tisdagen om det varit ”som förr” ska jag nu få hämta i Godby på fredag. Måndag–fredag tar handläggningen, och jag ska ändå hämta boken.

Jag vet, och upplyses om, att jag kan skicka ”någon annan” till Maxinge för att hämta boken så jag ska få den på torsdag. Ja, det blir min 70-plusmake som får bli postkurir, tränga sig in i marknadshuset, köra extra. Vi utgår från att bokpaketet är kvar, men kollar för säkerhets skull på nätet. Ja, den är kvar, han är på väg just nu.

 

Våra försändelser går ena veckan till Vårdö, den andra till Maxinge, som förresten heter 22150 Jomala postombud om du kollar pakethanteringen (hur sjutton ska en finströmare veta att det är Maxinge om posten inte orkar skriva ut adressen, i fall man tidigt spårar sin försändelse?).

Posten Åland bör ge service som det landskapsägda företag den är. Jag vill gärna veta hur Posten Åland planerar för vår nya framtid med tullagen. Tänker landskapsmyndigheterna aktivera sig i servicefrågan? Tänker Posten Åland rekrytera mer personal? Vore tydligen på sin plats. Jag har förstått att hanteringen av ärenden är stor.

Vi ska inte behöva drabbas så här vad gäller enkla och självklara saker. Det är dags för konkurrens för posten om det inte blir bättre.

BENITA LAANTI-HELANDER

FINSTRÖM

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Tack för Er återkoppling. Tyvärr kan det ske mänskliga misstag vid sortering av en leverans. Vi försöker alltid göra vårt bästa för att reda upp saken med kunden direkt.

Vi ser kontinuerligt över våra arbetsprocesser för att upprätthålla en god service.

SARA HALLMAN

POSTKONTORSCHEF, ÅLAND POST