DELA

Positiv läktarkultur är viktigt på WHA

För att möta upp den insändare som Veronica Olofsson för någon dag (Nya Åland 1.11, reds. anm.) sen skrev angående känslan och läktarkultur vid IFK Mariehamns matcher på Wiklöf Holding Arena (WHA) vill vi från styrelsen för IFK Mariehamn Ab framföra ett tack för att frågan hamnar i fokus.

Veronica har helt rätt i att en läktarkultur med nedsättande ord inte gynnar någon. Om sådant accepteras under tystnad kan det fortleva.

Det gäller även om det enbart är några få negativa kommentarer eller några individer som representerar det. IFK Mariehamn vill vara hela Ålands fotbollslag – det innebär att alla ska känna sig välkomna och trygga på läktaren och att en sådan kultur ska främjas. Vi vill understryka att klubbens allmänna villkor, vilka även gäller för hela Veikkausligan, förbjuder allt slags nedsättande beteende.

 

Vid IFK Mariehamns matcher ska det vara naturligt för familjer och barn att tryggt kunna heja fram sitt lag från läktarplats. I jämförelse med andra läktare både i Sverige och i Finland ser vi att kulturen kring matcherna vid WHA är avsevärt bättre och så önskar vi att det fortsatt vara.

Vi ska gemensamt visa även morgondagens IFK-supportrar att fotbollsglädje är just det – glädje. Samtidigt som besvikelse även finns och är just det – besvikelse. Känslorna ska få utrymme och sport är ett utmärkt område att träna på känslohantering.

 

Säsongens sista hemmamatch ligger nu bakom oss och ligakontraktet för nästa säsong är säkrat. Vi vill passa på att framföra ett stort tack till supportrar och läktarpublik vid årets hemmamatcher. Tillsammans ska vi jobba framåt för en fotbollskultur av stort engagemang där alla respekteras och där det är naturligt att både unga och äldre samlas för att heja fram grönvitt på ett positivt sätt.

Vi hoppas att Veronica, Gustav och Valter återkommer många gånger till WHA nästa säsong och tillsammans med andra hejar på IFK Mariehamn i både med och motgång.

STYRELSEN, IFK MARIEHAMN AB