DELA

Populistiskt av Fellman

Socialdemokraten Nina Fellman frågar sig i en insändare om vi skall värna mest om våra medsystrar och -bröder här hemma, eller om vi skall ta ett större ansvar för lidande människor i andra länder. Hon hävdar att socialdemokraterna på Åland inte omfattar de svenska socialdemokraternas politik med stängda gränser och diskussioner om att förbjuda tiggeriet, utan att Ålandssossarna omfattar ett inkluderande samhälle som tar ansvar för lidandet ute i världen.

Det där låter ju bra, men är ack så populistiskt. Men för all del så sant som det är sagt. För när tänker socialdemokraterna på våra uteliggare i Mariehamn, till exempel? Vi går mot en kallare årstid, och i åratal har de hemlösa fått klara sig själva under vintern, och inte ser det ut som staden ordnar övernattningsmöjligheter för de bostadslösa till denna vinter heller.

Det har varit en fin och solig sommar, och en uteliggare slog upp sitt enkla tält i Tullarnas äng, men då tog Infrastrukturnämndens anställda bort tält och tillhörigheter och slängde det på soptippen, läste jag i tidningen. Fick den bestulna någon som helst ersättning för sina tillhörigheter, undrar jag?

Det går nog bra att vara inkluderande så länge som problemen finns tillräckligt långt borta, men att vara inkluderande på nära håll är tydligen ingenting som de åländska socialdemokraterna anser vara mödan värt.

Och ändå är det just det som den åländska politiken i första hand borde handla om. Att ta ett socialt ansvar för de mest utsatta i vårt samhälle. Att ordna övernattningstillfällen för de bostadslösa, att ge utkomststöd i den omfattningen så att ingen behöver besöka Matbanken, att ha en sjukvård som svarar mot dagens behov.

Men den som aldrig behövt gå hungrig till sängs kan nog ha svårt att förstå att vårt samhälle inte är så underbart som vissa politiker vill tro.

Runa Lisa Jansson

Redaktionen har vidarebefordrat texten till Nina Fellman:

Det är ett grovt och tämligen okunnigt tankefel att en inkluderande och solidarisk flyktingpolitik står i ett motsatsförhållande till social rättvisa och ansvarstagande på hemmaplan.

I verkligheten är det precis tvärtom. För att kunna bibehålla den välfärd vi har i dag behöver vi fler medborgare och ett Åland som växer, annars finns snart för få människor kvar i arbetsför ålder i vissa av våra kommuner. Dagens socialpolitik med alla dess prioriteringar har tillkommit i en tid då Åland nästan inte tagit emot några flyktingar, så de kan verkligen inte lastas för något av det som inte är perfekt. Jag förenas med Runa Lisa Jansson i omsorgen om de socialt utsatta på Åland, men tycker att man nog kan ha två saker i huvudet samtidigt.

Nina Fellman (S)