DELA

Politiskt bullshit och annat julgodis

”Ett härligt område med olika naturtyper som kommer att ge fin variation på en golfbana, strandängar, berg, myr och blandskog – perfekt!
Underbar vacker natur med sjön med strandängar av högsta klass.
Vackert berg med härlig utsikt”
Banarkitektens beskrivning av Stornäset? Nej banarkitektens beskrivning av Godby/Ämnäs!
Vidare ”Myrmarken kan vara svår att bygga på, men intressant när det är klart.” Brändös 9-håls bana krävde 1.125 m3 torv!

Jag är utled på golfcirkusen, men när ivraren bakom Stornäs sprider osanningar och förtalar det hädangångna Godby/Ämnäs opponerar jag mig . Ryggradslösa politiker är ett otyg! Låt Stornäs leva på egna meriter!
Erland/Eriksson svek Godby och Finström. De får själva förklara varför de sänkte något som skulle ha medfört 15 nya arbetsplatser med kringeffekter enligt ÅGK om 3 milj. euro årligen! Finström skulle ha fått en rimlig chans att reda upp den ekonomiska kris som de varit med om att skapa. Finströmarna må vara tröga men dumma är de inte. Månne man inte också i Finström undrar varför man nonchalerade lagtingsbeslutet och näringslivets förfrågan!

Varför inte visa den färdiga banskissen? Kvarnforskan & Co inser nog att det inte är på bergklintarna banan skall byggas. Det är de attraktivaste bitarna som måste användas, annars upprepar man misstagen från Eckerö.
Det blir ingen bana utan att attraktiv strandnära mark upplåtes för icke åländskt ägande. Inte ens en bana i närheten av den befintliga Kastelholmsanläggningen har ekonomisk bärighet idag. Det behövs inga dataprogram för att räkna ut det! Så varför mörka? Säg klart ut att centern och liberalerna idag är beredda att skrota en av självstyrelsens grundpelare. Och varför?
Någon ny golfanläggning typ ”Godby-Ämnäs” blir det inte. I bästa fall blir ett område reserverat för en 18-håls bana. Vad centern då åstadkommit är en pytte liten tummetott! Det är inte det besöksnäringen efterfrågat.

Rederierna upplever en lågkonjunktur som påminner om 70-talet. Tallink, ett rederi större än Viking och Eckerö tillsammans, är nere för räkning. Bara långivarnas egna svaga ställning hindrar dem från att vidta de åtgärder som träffade Sally och Slite. I Sverige håller personbilsindustrin på att försvinna och i Finland går skogsindustrin kräftgång. Ja tom Nokia svajar! Men i den åländska lilla bubblan fortsätter man aningslöst och undrar yrvaket vart flitpengen tog vägen! Måtte ingen sticka hål på bubblan och låta de iskalla vindarna där ute träffa oss med full kraft!
Centern har lyckats i sin målsättning att ”Hela Åland skall leva” och dödat Godby/Ämnäs. Nu hoppas jag att ÅGK ges möjlighet att expandera verksamheten den dag förutsättningarna föreligger, utan att man skövlar naturen eller gör våld på självstyrelsens grundvalar!
Lycka till ÅGK, men Åland behöver politiska visioner, strategier och handlingsprogram. Inte mera politiskt bullshit!
Johan Dahlman