DELA

Politisk terror i Norge

”Inget är farligare än en idé, om det är det enda du har”, skrev den franske filosofen Émile Chartier i tidskriften Libres-propos i början av 1900-talet. I fredags visade det sig återigen att idéer blir oerhört mycket farligare om personen ifråga har tillgång till bomber och automatvapen. Efter ett distraherande bombdåd i Oslo riktat mot regeringsbyggnaden som släckte livet för sju människor och skadade ännu flera begav sig Anders Behring Breivik – en 32-årig norsk man med högerextrema, nationalistiska och fundamentalistiskt kristna åsikter och ideal – till den lilla ön Utöya där hundratals socialdemokratiska ungdomar befann sig på läger.

Breivik såg det som sin plikt att med vapen i hand krossa den norska socialdemokratin och försvaga den politiska vänsterns ställning för att förhindra att fler muslimer ska släppas in i landet. Hans attack var välriktad, många framtida politiker fick sätta livet till – ett verkligt hårt slag mot allt vad demokrati heter. Den totala dödssiffran för båda dåden är ännu inte säkerställd, men det rör sig om just under 100 personer – främst ungdomar – som fått sätta livet till för sina politiska åsikter.
Främlingsfientliga vindar blåser i Europa, och i dessa tider är det viktigt att vi står solidariskt enade och accepterar varandras olikheter för att högerextremism och fanatism inte ska kunna få ett grepp om oss. Det är alltid mörkast innan gryningen, men mörkret är inte lika skrämmande då man håller varandras händer.
William Ramsdahl,
Röd Ungdom