DELA

Politisk prestige i garantier

SDP vägrar ta en prestigeförlust gällande lånevillkoren till Grekland
Finland med finansministern Jutta Urpilainen (SDP) i spetsen har äntligen fått igenom garantierna för lånet på 2,2 miljarder euro till Grekland.

Villkoren i garantin täcker bara 40 % (880 miljoner euro) av beloppet och kan fås tillbaka först efter 15-30 år om Grekland skulle gå bankrutt. Detta kan jämföras med att om du tar en brandförsäkring på ditt hus så får du 40 % av värdet täckt av försäkringsbolaget om ditt hus brinner upp – efter 15-30 år! Bra försäkringsvillkor? Inte riktigt.
Finland måste också år 2013 betala in 1,4 miljarder euro till EU:s permanenta stabiliseringsmekanism (ERVV) som en del av villkoren. För att klara av detta måste Finland ta lån. Alltså måste Finland själv låna pengar för att klara av att ge lån till Grekland. Klokt? Känns inte riktigt så.

EU:s totala stödpaket till Grekland uppgår till ca 109 miljarder euro. Enligt den tyska tidningen Der Spiegel tänker Greklands regering använda åtta miljarder av dessa pengar till att köpa pansarvagnar, ubåtar och stridsflygplan. Hej och hå!
Att kalla dessa ekonomiska villkor som goda känns egentligen bara löjligt. De andra tre EU-länderna, Holland, Tyskland och Frankrike, som också erbjöds dessa garantier sade blank nej på grund av att villkoren var så oförmånliga.

Detta handlar inte om sund ekonomisk politik utan om ren och skär inrikespolitik från SDP:s sida, för dessa lånegarantier var deras största fråga i samband med regeringsförhandlingarna i våras. Men SDP vägrar ta sitt förnuft till fånga och ta en prestigeförlust i frågan. Vi ålänningar sitter nu med i denna båt.
Tony Asumaa (Lib)