DELA

Politiker måste bestämma sig

Det är med stor glädje jag läser Emilia Silanders insändare i Nya Åland (20/1). På ett engagerande sätt beskriver hon hur miljö och ekonomi är två sidor av samma mynt. Frågan är särskilt intressant då världen just nu befinner sig i ett läge där de principer som styrt den ekonomiska politiken stöps om.

Avgörande för att bryta upp konflikten mellan miljö och ekonomi är insikten om hur sjukt vårt system ser ut. Julklappshysterin är bra för tillväxten. Att alla ska ha egen bil, helst två, är bra för tillväxten. Att vi reser till andra sidan jorden minst en gång per år är bra för tillväxten. Att kylskåpet går sönder just då garantin gått ut är bra för tillväxten. Men inga av dessa saker förbättrar knappast planetens välmående.

 

Allt fler inser att det kortsiktiga, ekonomiska tillväxtparadigmet är i kollisionskurs med planeten. EU:s miljöbyrå EEA kom häromveckan med ett tydligt besked: Det är inte möjligt att klara miljö och klimat med en ekonomisk tillväxtmodell. Inte ens cirkulär ekonomi kommer att funka om vi inte ändrar modellen. På samma sätt skriver Ålands utvecklings- och hållbarhetsråd, där lantrådet Veronica Thörnroos (C) är ordförande, i den senaste statusrapporten att “det finns en risk att miljö, klimat och sociala perspektiv prioriteras ned när all kraft läggs på att få igång ekonomisk tillväxt.”

Denna gryende kritik är så klart fortfarande känslig inom det politiska fältet. Det ställer nämligen frågor om vilka typer av ekonomisk verksamhet vi inte vill ha längre, och vilken tid för omställning vi ger branscher med stort ekologiskt fotavtryck. Sist och slutligen måste politiker också bestämma sig för att förbjuda verksamheter om omställningen går alltför sakta.

 

Det är just här sådana som du kommer in, Emilia. För utan folkligt tryck kommer aldrig politiker att vika sig för starka ekonomiska maktintressen som vill upprätthålla status quo. Utan tryck från engagerade medborgare får vi ingen snabb systemomställning. Tack för dina väl valda ord.

SIMON HOLMSTRÖM

LAGTINGSLEDAMOT (HI)