DELA

Polisen är viktig för tryggheten på Åland

Under mina 15 år som företagare i Mariehamn har jag ofta på ett eller annat sätt kommit i kontakt med polisen och dess arbete. Frågan vi ålänningar ofta ställer oss är – räcker polisens resurser till?

Idag får utredningar vänta, anmälningar läggs på hög. Är detta bra? Det må vara så att ett brottsärende kräver mer resurser idag än tidigare och det inte ser ut som förr runt vår husknut. Men det är viktigt att brottsutövaren får sitt straff fortast möjligt. Annars fortgår brotten på löpande band och vårt trygga Åland blir något helt annat än tryggt.

Att målsägande kan behöva vänta uppemot fem-sex månader innan det händer någonting eller ens blir kallad på förhör är inte heller okej. Vi kan inte acceptera att vittnen förhörs efter fyra-fem månader, eller ett år efter händelsen.

För ålänningarna handlar allt det här om egen integritet, rättssäkerhet och trygghet.

För polisen handlar detta om ett förtroende mot de åländska medborgarna. Polisen har ett tydligt uppdrag i vårt samhälle. Deras närvaro ute på fältet ger och skapar trygghet. Polisen gör ett bra arbete med de resurser de tilldelats. Att polischefen uttalat sig att resurserna just nu räcker till, det är hans bedömning.

Min och Obunden Samlings bedömning har sedan valet 2015 varit att så inte är fallet. För oss och det åländska folket är tryggheten oerhört viktig. Det är viktigt att utredningspersonal får göra sitt jobb och inte vara ute på fältet och fylla luckor för att få den dagliga övervakningen att fungera.

I takt med att drogerna, narkotikan och andra rusmedel har brett ut sig har även andra problem uppstått på Åland. Dessa är mycket kostsamma för vårt samhälle. Vi måste med mer kraft än tidigare begränsa dem. Förutom det förebyggande arbetet är det av yttersta vikt att polisen ges de rätta resurserna.

För visst skall Åland även i framtiden vara ett tryggt samhälle att leva och bo på.

ANDERS HOLMBERG

LAGTINGS- OCH KOMMUNALVALSKANDIDAT, OBUNDEN SAMLING.