DELA

Plump i protokollet

Finland representeras i kommande eurovisionsschlagerfestival av punkbandet PKN ( Pertti Kurikan nimipäivät ) Detta står klart efter att tv-tittarna sagt sitt under den nationella uttagningen.

Förutom bandets musikaliska kvaliteter så har bandmedlemmarna en sak gemensam. Alla har en funktionsnedsättning av något slag.

Än en gång kommer minoriteters position i samhället att få en roll i eurovisionschlagerfestivalen där bara det ytliga lika väl kunde vara det som genomsyrar och överskuggar.

Jag tycker att detta hedrar Finland och själva tävlingen.

Det som inte hedrar Finland är att riksdagen först nu i dagarna avser att ratificera FN :s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. En konvention som härstammar från 2006. Dessvärre kommer inte den medföljande nationella lagstiftningen att antas i sin helhet under denna mandatperiod, vilket innebär att personer med funktionsnedsättning inte fullt ut får sina rättigheter beaktade så som konventionen anger.

Det som hedrar Finland i musikaliska sammanhang blir en plump i protokollet i parlamentariska och politiska sammanhang.

Om inte riksdagen får denna hederssak på plats under denna mandatperiod så kommer jag, om jag får ålänningarnas förtroende att representera dem i riksdagen, att arbeta för en möjligast snabb behandling under nästa mandatperiod.

Mats Perämaa (Lib)

riksdagskandidat,