DELA

Personalbristen inom äldrevården

Man har via insändare i dagstidningarna skrivit ett upprop om bristen på personal inom äldrevården, framförallt saknas närvårdare. Och nu bör ”Någon” omedelbart skrida till åtgärder för att förbättra situationen!

Svaret är ganska enkelt: Det är inte roligt att jobba inom äldreomsorgen! Det är trevligare att arbeta med barn och unga, är att hela dagen lång vistas med gamla, dementa människor! Varje år utbildas ett antal närvårdare på Åland (tror jag), ändå söker de inte de lediga tjänster som utannonseras. Efter att de blivit klara med sin utbildning, söker de sig tydligen till andra yrken! Börja med en enkät bland utbildade närvårdare, fråga dem varför de inte söker jobb inom sitt nya yrke!

För att få fler vårdare, bör jobbet göras mer attraktivt, än det är idag. Vilket också påpekades i uppropet. Kortare arbetspass kanske lockar mer än högre lön? Se över äldreomsorgens organisation, kanske finns förändringar att göra, som inte kostar så mycket, men som ger större arbetsmotivation? Kanske är det för många inofficiella ”chefer”, som gör arbetspasset tungt?

En möjlighet är också att få utbilda sig till närvårdare på distans, det vill säga att man jobbar inom äldrevården , samtidigt som man studerar.

Det finns säkert fler idéer om hur man kan lösa problemet, men största orsaken är nog, som jag tidigare påpekade, att vårda gamla människor är inte populärt bland de unga idag, och bättre blir det nog inte framöver heller, om man inte lyckas göra yrket och arbetsplatserna mer attraktiva än i dag.

RUNA LISA JANSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp