DELA

Pensionärerna behöver sina små förmåner

Vill ge Runa-Lisa Jansson och Jack Christenbrunn Nyans ros för att de vågar skriva verkligheten som den är. Och att de båda belyser pensionärer och sjuka människor.

Det finns många pensionärer, som inte når upp till fattigdomsgränsen. Att dra mattan under våra fötter och höja avgifterna på ÅHS när vi redan har det knapert ställt.Vart har empatin för de sjuka, gamla tagit vägen? Kanske politikerna kunde öppna sin penningpung för oss äldre, så vi har råd att t ex gå till tandläkare.

Läste i Nya Åland i våras att i en skärgårdskommun så fick barn gå först till tandläkare och, ifall det fanns tid, åldringar.

För flera år sen träffade jag en äldre dam i Mariehamn. Hennes problem var att hon inte hade råd att gå till tandläkare. Var det inte meningen att vi pensionärer skulle få gå gratis til tandläkare? Vart har den reformen tagit vägen?

Vill diskutera utlåning av hjälpmedel från ÅHS för oss handikappade. Blev förvånad när jag ringde dit för att få låna en stol som är höj- och sänkbar. Behöver det eftersom jag blivit så kort att jag har svårt att nå maten.

Fick till svar att de har upphört med den servicen. Du får fara till Möbelcity och köpa en stol. Nu undrar jag om det är fler hjälpmedel som är indragna?

Den sista saken jag vill framföra är att jag tycker att kvinnor skall få pension för den tiden de är hemma och sköter sina små barn, t ex tills barnet är 3 år. Det vore rättvist och bra för barnen som är vår framtid.

Pensionär C S-O