DELA

Papper och tyg fungerar fint

Jag blir lite förvånad över oförståelsen för hur någon plast kan komma ut i haven. Även om man själv är duktig och återanvänder sina plastkassar och sedan bränner dem så är det långt ifrån alla som gör det. Det räcker med att man ser ner i vägrenen när man kör förbi så ser man diverse plastpåsar och förpackningar, tillsammans med ölburkar och liknande.

På stränderna ligger det ofta plast bredvid istället för i sopkorgen.

Dessa föremål behöver bara en liten vindpust så ligger de i vattnet.

Sedan handlar inte plasten i haven bara om kassar utan om att plast finns i allt vi använder idag, från förpackningar till kläder vilket betyder enorma mängder plast.

Och även om varje människa kanske bara slänger någon enstaka påse, så blir det tillsammans enorma mängder.

Det är inte bara storföretag som påverkar miljön, det är vad varje liten individ lämnar efter sig som blir till de stora massorna.

Sedan är frågan om det verkligen är så bra att bränna plast. Mycket plast innehåller mycket giftiga kemikalier och färgämnen som frigörs när de bränns.

Den bittra sanningen är den att plast är förorenande i alla dess former när den kommer från olja och inte naturmaterial, och det bästa skulle vara att plast slutade användas helt, även om det verkar osannolikt.

Tygpåsar eller påsar i nedbrytbart material är framtiden, hur bekväma och behändiga plastkassarna än är.

Detta är något alla butiker borde ta i beaktande och slopa plastkassarna, både till frukt och till övriga varor. Papper och tyg fungerar fint.

Ännu en Observer