DELA

Pannkaka på Jan Karlsgården?

Som bortaålänning är en av sommarens höjdpunkter att besöka Jan Karlsgården och äta Ålands pannkaka. Årets besök gjorde vi den 22 juli, jag och min norska familj. Glada och förväntningsfulla beställde vi pannkaka. Så kom pannkakorna på bordet. Döm om vår förvåning då vi såg hur Ålands pannkakan hade ändrat form, färg och konsistens sedan sist. Pannkakan var nu flytande, grå och flat. Var det gröt vi fick?
Efter en hastig provsmakning bestämde vi oss för att klaga och be om annan mat eller att få pengarna tillbaka. Innehavaren påstod dock att det var äkta Ålands pannkaka han serverat oss och att han aldrig tidigare fått några klagomål på pannkakan. Han påpekade också att vi ju inte kan veta hur Ålands pannkaka smakar. Efter en del argumentering mellan innehavaren, mig och min son ringer innehavaren polisen. Efter en halvtimme kommer två uniformerade poliser och får höra pannkakshistorien från bägge parter. Innehavaren visar polisen en pannkaka och provsmakar själv belåtet sin pannkaka. Poliserna var sakliga och sade att det nog finns lika många recept på Ålands pannkaka som det finns ålänningar. Polisen tar naturligtvis inte ställning i saken som ju enbart handlar om hur man möter och behandlar sina kunder och gäster.

Hela historien är så absurd att den på alla sätt blir en skrattretande och löjlig parodi. Vi reser nu hem till Norge med en god (?) historia om Åland, pannkakan och polisen men också med en avslutad relation till Jan Karlsgården.
Under mina 40 år som bortaålänning har jag alltid berättat de bästa historierna om Åland och kunnat locka nya besökare till mitt kära Åland. Jag hoppas verkligen att det här är ett undantag och att Jan Karlsgården skärper sig!
Bodil von Schantz
Fotnot: Robert Lahti, som driver restaurangen på Jan Karlsgården svarar på kritiken i artikel på nyhetsplats i dagens tidning.