DELA

På Åland borde en svensk examen duga lika bra som en finsk

Nuförtiden far 70-80 procent av ålänningarna till Sverige när dom ska studera på högskola och universitet utanför Åland. Det är årtionden sedan Sverige gick om Finland som vanligaste studieort. Självklart vill vi att så många ålänningar som möjligt ska både kunna och vilja återvända till Åland för att jobba efter studierna.

Vi vet också att både svenska och finska högskoleutbildningar håller riktigt hög klass. Trots detta är det ibland bara en finsk examen som automatiskt ger behörighet till offentliga sektorns jobb på Åland. Har du en svensk examen så är det tyvärr inte säkert att den helt automatiskt ger behörighet för motsvarande jobb inom t ex sjukvården och grundskolan på Åland.
Det här tycker jag att känns fel. Nu när vi haft självstyrelse i nästan 90 år borde vi åländska politiker en gång för alla ta oss samman och lagstifta så att en svensk examen duger precis lika bra som en finsk på Åland. Nästa steg kan gärna vara att automatiskt godkänna också nordiska eller europeiska examina. Det är dock viktigast att godkänna Sveriges examina för det är ju där som de flesta ålänningar studerar nuförtiden.

Om det är någon som tvekar på om bägge länders högskoleutbildningar verkligen är lika bra så kan man gärna titta på ländernas ekonomiska nyckeltal. Sverige har sedan många år 5–10 procent högre BNP/capita än Finland. Med tanke på att det är utbildningssystemet som på många sätt bygger upp kompetensen och förmågan hos ett lands arbetskraft och näringsliv så behöver vi knappast vara rädda för att automatiskt börja godkänna också svenska examina.
Tänk vad bra om vi kunde använda vår fina självstyrelse för att välkomna hem fler ålänningar som studerat i Sverige.
Anthonio Salminen (M)