Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Övervakningskameror bra för tryggheten

För två år sedan var jag medlem i en av stadsstyrelsen tillsatt trygghetskommitté bestående av representanter från stadens politiker, infrastruktursektorn och Ålands polismyndighet. I rapporten framkom det olika förslag till trygghets- och säkerhetsfrämjande åtgärder. Ett av de mest konkreta var önskemålet från polisen om övervakningskameror vid sjukhus- och rökerirondellen. Kommittén beslöt att skicka in en anhållan till landskapsregeringen. Två kameror kunde hjälpa polisen mycket i deras utrednings- och övervakningsarbete.

I somras tog kansliministern Nina Fellman (S) beslutet att avslå kommitténs, Mariehamns stads och polisens anhållan och önskemål. Hon menade att ”I dagsläget är det inte aktuellt med kameror i rondellerna men trygghetskommittens förslag är noterat”.

Vi ser kontinuerligt hur privata näringsidkare runt om på Åland bistår polisen med övervakningsfilmer för att underlätta polisens utredningsarbete. Bra jobbat alla företagare. Men nog var det väl ett synnerligen märkligt beslut av landskapsregeringen?

Varför vill inte landskapsregeringen vara med och underlätta polisens arbete? Varför får inte polisen sätta upp övervakningskameror i de två mest trafikerade rondellerna på Åland? Övervakningskameror hjälper till att skapa ett tryggare Åland.

Jag är fullständigt övertygad om att kamerorna hade givit polisen en oerhörd hjälp i deras arbete och jag kommer att politiskt aktivt jobba för att polisen ges rätt resurser framöver. Därför vill jag se till att nästa nya regering omgående sätter upp kameror i rondellerna som står till förfogande åt polisen i deras viktiga arbete.

Vi skall ha ett tryggt Åland även i framtiden. Det är en självklarhet.

ANDERS HOLMBERG, LAGTINGSKANDIDAT FÖR OBUNDEN SAMLING.