DELA

Övernäs skola är på tapeten, igen

När jag gick i högstadiet, så var högstadiet ännu nytt. Den ”nya” norra delen, där kemi och fysiksalarna fanns hade just byggts till det ”tillfälliga” bygget som skulle vara högstadiet tills en ny rejäl skola skulle byggas.
Vi var över 400 elever i skolan, det fanns inte ett högstadium i Strandnäs ännu. Så klasser med 30/31 personer var normen. Rasterna var jobbiga, minns hur de ”tuffa grabbarna” i sina jeansjackor (med pälskragar på hösten och utan på våren) satt vid vaktmästarbåset och spottade på dem de inte gillade. Det var inte en optimal miljö att studera i.
Jag tror inte att det hjälper med lite renovering, jag tror vi måste göra om, göra bättre för att ge våra elever en ordentlig uppväxt- och studiemiljö. Jag säger uppväxtmiljö för att man som elev tillbringar en så stor del av sitt liv i skolan, på gott och ont.

I Finland har vi sedan 1800-talet alltid haft höga tankar om vår skola, vårt skolsystem och våra skolbyggnader. Det är inte en udda företeelse att skåda ståtliga byggnader i städer runt om som inhyser läroverken. Det är, tillsammans med en gemensam läroplan, en satsning som gett Finland goda positioner i utbildningshänseende även internationellt. Något vi socialdemokrater anser är värt att behålla.
Jag vill också påminna om att varje byggnation som görs skall användas i fyrtio-femtio år framåt minst, och bör vara ändamålsenlig även för framtiden. Att då ge sig på att renovera en från början undermålig konstruktion efter en utredning som saknar tillräckligt underlag, vilket även tjänstemännen säger att de inte har haft tid till, det är inte optimalt.
Jag ser gärna att den borgerliga majoriteten tänker om, tänker långsiktigt, och tänker på de elever som skall gå i skola i Mariehamn även om 20, 30 och 50 år från nu.

Om vi bygger en rejäl, pedagogisk skola under ett tak, med ett gemensamt lärarrum som ger större möjligheter för samarbeta mellan alla lärare och övrig skolpersonal så blir det vinst på alla plan.
Inte minst för de elever i ettan och tvåan som i den parodin på elevdemokrati som utfördes förra veckan gav sina röster på ett undermåligt alternativ. Om den borgerliga majoriteten verkligen värnar deras skolgång över krasst ekonomiskt sparande så ger de dem en ordentlig skolbyggnad som kan leva i många decennier framåt på ett bra pedagogiskt sätt. De ger dem en god 1-9 skola allt under ett tak.
Igge Holmberg (s)