DELA

Övernäs är inte en dålig skola

Jag blev chockad när ja läste tidningen här om dan när jag knappt kände igen min egen skola. Alla har rätt att tycka och tänka hur de vill. Man kan inte säga hur nån skall tänka eller hur den måste uppleva saker. Men om man skriver något som alla skall få ta del av så skall man se på saken med öppna ögon. Inte redan vara bestämd hur ”det är”. Man kan även fråga flera personer hur de upplever saken och vad de tycker och tänker om saken.
Många äter inte frukost, det beror inte på att de inte äter för att de då måste använda toaletterna i skolan utan för att de inte är hungriga på morgonen. Dörrarna till toaletterna har till och med fixats så att de inte mera kan lyftas bort. När jag gick i sjuan och åttan lyftes dörrarna bort ibland. Nu när 98:orna är nior har det inte hänt en enda gång.
Det är klart att man alltid vill tala bra om sig själv för ingen vill visa sig ”dålig”. Men jag kan med facit i han säga att det inte är så utan att hitta på eller ändra på sanningen. Och om du har toalettdörren fast och låst kan du inte utan att måsta bryta upp dörren ta bort den då dörren sitter fast i dörrhålet.
Det finns en lucka i golvet som man kan stänga av vattnet i som finns där av olika skäl. Den luckan består av en metall dörr som är låst och ligger under en matta så jag anser det är en väldigt liten chans att någon blir inlåst där då den redan är fast lås. Man kan säga att vi varit snälla nior när vi faktiskt håller musiken på en nivå som är helt acceptabel och tänker på de andra. Så jag anser inte att musiken dånar men har alla rätt till sin egna åsikt. Det finns ställen där man knappt hör musiken exempelvis i lilla rasthallen som ska vara ”musikfri” för de som inte vill höra eller tycker de är jobbigt på något vis.

Maten brukar sägas vara dålig och matsalen ful. Jag tycker inte den är jätte ful för de som jobbar i köket har försökt fixa den fin med blommor, gardiner och annat. Bara för att man inte gillar gröt till exempel betyder det inte att maten är äcklig då är det bara själva rätten man inte gillar. De försöker så gott de kan och skall faktiskt få äran för den goda och näringsrika mat vi får och inte kritik!
Flera lärare spenderar flera timmar efter ”skoltid” för att förbereda inför kommande dag och rättar förhör och prov. Jag har själv haft det svårt med matte och nu har jag åtta i matte. Jag har även dyslexi och när jag började sjuan stavade helt fruktansvärt. Nu har jag åtta i svenska tack vare att lärarna har brytt sig.
Om de inte hade hjälpt mig så skulle jag ha svårare i skolan och sämre betyg. De hjälper än även efter skolan och på rasterna. De försöker visa att du syns och vi ser dig! Detta spelar ingen roll om personen vägrar ta emot!

Om man mår dåligt finns det flera olika faktorer som gör att man mår dåligt. De är alltid lättare att använda sig av projektion och skylla på någon annan. Vissa lärare kan tyckas prata bort timmen. Men man märker att bakom diskussionen ligger det något viktigt som man skall prata om. Ibland får man lyssna på musik med hörlurar när man jobbar med en uppgift. Och om man räcker upp handen får man hjälp. Läraren går även runt i klassen och kollar hur det går.
På idrotten försöker de variera undervisningen, aktivera alla, få med alla och även få alla försöka sitt bästa. Vi har bra utrymmen både ute och inne. Vi har flera sportdagar med hela skolan (1-9) och bara högstadiet (7-9) där det ligger mycket tid bakom för att det skall bli roligt. Lärarna lägger vikten att få med alla och att ha det kul.
Man behöver inte vara både os gymnast och stjärnfotbollsspelare för att få bra i idrott. Vissa sprider glädje bland både lärare och elever genom att skoja till det lite. En gång hade en lärare en reflexväst som ”blöja”.
För att man skämtar betyder det inte att man inte tar sitt ansvar man har både som lärare och medmänniska allvarligt. Ibland utan mening krockar man. Om man gör det betyder det inte att man försöker såra eller skada någon utan olyckor händer. Om du lägger ett par ungdomar med sprudlande hormoner upp över öronen blir det lite bråk.
Ibland kan man bli arg och knuffa någon. Men bara för det betyder inte det att lärarna tolererar att man knuffar folk. Man kan inte säga att det är mörkt i skolan då lärarna inte låter än ha det släckt i korridoren.

Alla är vi människor och gör ibland fel och agerar så som man kanske inte borde. Bara för det är man inte en dålig lärare, elev eller medmänniska! Man kan inte heller kolla på att förr var det si eller så utan man skall blicka framåt och se hur det blir i framtiden istället och vad kan man göra för att ändra på situationen!
Jag säger inte att det inte förekommer mobbning och att Övernäs är perfekt men jag säger att skolpersonalen försöker sitt bästa för att stoppa det och få en sån trivsam miljö som möjligt för både personal och elever!
Tobias Skog