DELA

Oseriös analys av Ålands framtid

I ledaren den 2,6 gör Nina Fellman en analys över var de olika partierna står inför valet i höst. Analysen är tyvärr rätt oseriös. Jag är förstås smickrad över att ÅF nu för första gången på över två år nämns. Taktiken hittills på ledarsidan har varit att osynliggöra ÅF. Tydligen har det nu via senaste valpejlingen framgått för NF att den taktiken inte fungerar.
Bra så. Analysen lät så här om ÅF:
”Ålands framtid fick ett stort stöd i Nyans pejling. Det var förmodligen en Axel Jonsson-effekt efter riksdagsvalet. Utan Harry Jansson, och med en Anders Eriksson som aviserat sin avgång som partiordförande känns laguppställningen lite tunn, hur gulligt Jonsson än ler.”

ÅF fick 16,2 % i senaste pejlingen och 16,6 % för ett år sedan då ingen visste vem Axel Jonsson var. Så tyvärr Nina, stödet för ÅF är stabilt. I analysen över centern framhölls Harry Jansson som en belastning för det partiet, medan han för ÅF:s del beskrivs som en förlust. Hur går det ihop?
Framtiden kommer nog att visa att ÅF där drog det längsta strået.

I jakten på negativa omdömen framhålls ”en Anders Eriksson som aviserat sin avgång som partiordförande”. Verkligheten är den att jag på senaste årsmöte sa att jag nu varit partiordförande i snart 10 år och att alla organisationer mår bra av nya ledare så småningom. Jag uppmanade medlemmarna att fundera på det till nästa år. Jag alltså inte alls ledsnat, utan att jag kommer att ge järnet tills det finns en god ersättare. Det borde också ha framgått att jag inte är en sådan person som hoppar hit eller dit för egen vinnings skull.

Om sitt eget parti socialdemokraterna skriver NF så här: ”På plussidan en närapå full kandidatlista redan. Bra spridning i kandidatlistan är ett måste på personvals-Åland.” ÅF har 29 kandidater klara nu, rent av fler än sossarna kanske, något ledarskribenten kunde haft kännedom om hon haft kontakter med fler partier än sossarna.

Men det som är på gränsen till skamlöst är påståendet ” hur gulligt Jonsson än ler.” Alltså i klartext det enda han som ungdom kan komma med.
Man borde kanske inte vara förvånad, i samband med ungdomsdebatten i lagtinget skrev NF att ungdomarna inte ställde tillräckligt insatta frågor och inte förstod svaren. I klartext lite smådumma. Medan både ungdomarna och politikerna tyckte tillställningen var väldigt givande och lärorik.
Hon förefaller ha en otroligt negativ syn på dagens ungdomar. Axel Jonsson har fortsatt att imponera på mig ända sedan jag träffade honom 16 år gammal första gången på en presskonferens med EU parlamentariker. Han är givetvis ung, men det går över och redan nu vet och kan Axel mycket mer än många 50-åringar. Skulle NF varit lika nedvärderande om det varit en kvinna? Tror inte det. Eller om Axel varit med i ”rätt” parti. Tror inte det.
Anders Eriksson
Ålands Framtid

På blott en punkt håller jag med Anders Eriksson. Jag tycker också att Axel Jonsson är en imponerande kunnig och väldigt charmig person. Trots det tror jag det är för tungt att sätta ett helt partis framgång på hans axlar.
Det övriga resonemanget får stå för Anders Eriksson. Med mina åsikter har det inget att göra.
Nina Fellman
ledarskribent
Nya Åland