DELA

Öppet brev till Orklas chef

Bästa Ann-Beth Freuchen, VD för Orkla Konfektion och Snacks,

Nyheten om att Orkla planerar stänga chipsfabriken på Åland kom från ingenstans. Orkla har tvärtom över tid varit noga med att berätta hur lönsam och framgångsrik fabriken är. Då Orkla köpte åländska Chips år 2004 lovade köparen att fabriken skulle bli kvar. Det är ett socialt kontrakt som borde väga tungt i ett ansvarstagande bolag.

Chipsfabriken på Åland har långa anor och det är Taffel som i praktiken byggt upp snackskonsumtionen i Finland. Det är också fabriken på Åland som stått modell för fabrikerna i Filipstad och i Riga. På ett sätt var det i Haraldsby som allt började och hundratusentals finländska turister har under årens lopp besökt fabriken, fått en Taffelkeps och återvänt med den positiva bilden att Taffels inhemska chips kommer från de vackra och näringsrika potatisåkrarna på Åland.

Fabriken har en enorm betydelse för den lokala ekonomin. Åland är en ö och det gör att allt som händer får större effekter. Fabriken genererar hundratals arbetsplatser direkt och indirekt. Om man räknar in de indirekta jobben skapar fabriken minst 250 jobb. Det är massor för lilla Åland. Per capita skulle det vara frågan om 5 600 arbetsplatser i bara Oslo kommun.

De anställda på Chipsfabriken är skickligt yrkesfolk med en oerhörd kompetens och därmed själva anledningen till att fabriken gått så bra. Men det kommer vara omöjligt för alla dem att genast hitta liknande jobb i andra branscher på Åland, om man stänger. Att pendla lite längre är heller inte ett reellt alternativ då man bor på en ö.

Om Orkla stänger fabriken måste man därför se det som en sannolik möjlighet att en ny chipsfabrik grundas i stället, om än i mindre skala till att börja med. 700 hektar potatis måste nämligen ta vägen någonstans.

Bondeorganisationerna i Finland SLC och MTK vill inte heller se potatisen direkt i butikerna eftersom det skulle förstöra potatismarknaden på samma sätt som då Estrella stängde i Kristinestad för drygt 10 år sedan. Att det då tog så lång tid för potatismarknaden att repa sig gör odlare i hela Finland oroade över Orklas besked. Att producenter från andra finländska landskap, tillsammans med de åländska, levererat potatis till Chipsfabriken gör Orkla till den enda betydande inhemska chipsproducenten på marknaden.

Om det handlar om att hitta samhällslösningar för att höja konkurrenskraften är jag säker på att vi ska hitta en lösning. Landskapsregeringen har tydligt deklarerat den saken. Jag har också talat med statsminister Juha Sipilä och näringsminister Olli Rehn i samma ärende. De ser båda det som viktigt att fabriken blir kvar på Åland.

Då jag i Finlands riksdag förra veckan meddelade att Orkla överväger att flytta bort produktionen från Finland togs det emot med förvåning och bestörtning. Jag lugnade dock mina kollegor med att konstatera att vi söker en lösning. Vi är lyhörda.

Min övertygelse är att finländarna vill ha chips som är producerade i Finland också i framtiden. I tider då mikrobryggerier och alternativa märken är allt större hot mot marknadsledarnas marknadsandelar är inhemskt, närproducerat och socialt ansvar viktigt för konsumenterna.

Jag hoppas därför att vi kan hitta lösningar för att hålla kvar chipsfabriken på Åland. Det är i hela Finlands intresse att så sker. Det här ger också en chans för Orkla att visa att det år 2004 utlovade Corporate Social Responsibility också betyder något i praktiken. Jag har meddelat Orkla Finlands VD Pasi Flinkman att jag står till ert förfogande för att vara med och hitta konstruktiva lösningar som gör att fabriken på Åland kan bli kvar som en lönsam del av Orkla koncernen.

Finlands riksdag den 14 februari 2016,

Mats Löfström

Ålands riksdagsledamot