DELA

Om sanningen i turistbroschyrer

Åland marknadsförs som en skärgårdsö med hav, bryggor och båtar. Turisten invaggas genom turistbroschyrer i tron att han hittar sin drömstuga invid havet med en underbar terrass vänd mot kvällssolen, vid en fiskrik havsvik med enbart klippor och vågskvalp omkring sej. Det kan vara sanning för en del besökare men inte för alla. I verkligheten får ändå många hyra sin stuga uppe på land, långt ifrån sjön.

Åland är faktiskt till största delen landsbygd, den här landsbygden uppfattas ofta som den åländska naturen och uppskattas av de allra flesta besökare.
Landsbygden med sin natur upplevs ofta som en självklarhet. Men att landsbygden finns är inte en självklarhet, bevarandet av den här kulturmiljön sker inte utan insatser . Vården av landsbygden som kulturmiljö sker främst genom att markerna odlas och produktionsbyggnader underhålls , det är tack vare fastighetsägarnas det vill säga jordbrukarnas och andra boende på landsbygdens insatser som vi har landsbygdsmiljöer kvar att njuta av.

De flesta övernattningar som turister gör sker på landsbygden, och då kommer turisten självklart i kontakt med landsbygden. Då är det av yttersta vikt att vi kan erbjuda besökaren en väl omhändertagen och välkomnande landsbygd.
Att sedan berätta sanningen och lyfta fram Åland som en ö med en välskött och välmående landsbygd – det anser jag att är och fortsättningsvis borde få vara, sanningen!
Inger Andersson (Obs)
Lagting 54
Lemland 529