DELA

Om att hitta ett förlag

”Vill skribenter ge ut böcker hittar de också vägar”, skriver Karin Erlandsson i sin ledare den 27 april. Enligt henne gör det inte så mycket att det åländska bokförlaget PQR har lagt ner, för ”det finns gott om alternativ att välja mellan” och så räknar hon upp vilka förlag som finns i Svenskfinland. Problemet är bara, att fyra av de sex förlag hon nämner överhuvudtaget inte ger ut romaner av allmän karaktär.

Det finns också ett sjunde som hon glömde bort. Men inte heller det ger ut romaner, vilket råkar vara min och många andra förlagslösa, finlandssvenska/åländska författares genre. Så här ser verkligheten ut hos de förlag som listades.

Ellips har specialiserat sig på ”poesi, kortprosa, genretänjande former och essäistiska texter” och har haft tillfälligt manusstopp rätt länge.

Litorale inriktar sig på ”litteratur med anknytning till segel, sjöfart, hav och skärgård, men även finlandssvensk skön- och facklitteratur med stark lokal förankring”.

Bokförlaget Minimal, grundades 2013 av Eva-Stina Byggmästar och Gurli Lindén. Då skrev pressen att förlaget till att börja med bara kommer att ge ut de båda ägarnas egna lyrikböcker. Så har det förblivit. Förlaget har ingen hemsida.

Marginal, är en förening och ett förlag som grundades i januari 2015 av några (?) författare. Efter en del letande på nätet hittar jag att de satsar på att ge ut tre barnböcker i höst, varav en åtminstone är skriven av föreningens ordförande, Ann-Helen Attianese. Förlaget har tillsvidare ingen hemsida eller några kontaktuppgifter.

Det glömda förlaget var Fontana Media, vars specialitet är ”material och böcker för de svenska församlingarna i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.” De ger ut livsberättelser och barn- och ungdomsböcker, men inte allmän skönlitteratur och romaner.

Återstår endast två förlag som tar emot manus av alla de slag. Det är det lilla Scriptum i Österbotten och det stora Schildts & Söderströms. Att Karin Erlandsson lyckades komma med ett manus som det sistnämnda trodde på är bara att gratulera! Att bli antagen av dem är nämligen inte lätt, det kan jag säga av egen erfarenhet.

Om att ge ut på så kallade hybridförlag (= att författaren själv betalar för utgivningen) skriver Karin så här: ”Författarna bestämmer själva om de vill ge ut sin bok, vilket gör att kvaliteten varierar. Å andra sidan får författarna redaktörshjälp, vilket gör deras böcker bättre än om de getts ut enbart av författarna”.

Synen på böcker som inte är utgivna på något etablerat förlag står klart att läsa i den meningen. Alltså fortsätter jag att kämpa, men så värst många förlag att välja på är de inte för oss som skriver på svenska i Finland.

Sonja Nordenswan

Svar:
Jag tycker det är mycket tråkigt att det åländska förlaget PQR lagt ner. Karin Erlandsson