DELA

Och den här veckans vinnare är… Eckerö Skola

Med djup sorg läser jag i måndagens tidning att turen har kommit för Eckerö Skola att ta hela första sidan med skrikande negativa kommentarer. Nu när julfesten i Övernäs skola har slutat skapa nyheter, är det dags att titta på… Eckerö Skola.
Jag måste erkänna att det som gör mig mest ledsen i det här fallet är inte de barn som känner sig trakasserade när de kommer till sin skola. Det är inte heller den orättvisa artikeln gör mot den skola jag uppskattar så mycket. Nej, det som gör mig mest ledsen, arg och frustrerad är hur journalister och media kan använda all den makt de har på ett så fel sätt.
Alla vet, men mediamänniskor mest av alla, att det är få av oss som läser en artikel i sin helhet. Det är för det mesta rubriken och bilden som man skannar innan man går vidare till nästa rubrik. Dessa meningar ni nu har valt att understryka i det här fallet är säkert de mest sensationella av hela brevet. Men, var det verkligen nödvändigt att skriva så? Tror ni verkligen att ni gör något bra för barnen, för skolan och för kommunen?

När det gäller ett så viktigt ämne som mobbning, skulle det inte vara mycket mer produktivt att ta det seriöst, som en helhet, som ett problem som angår och berör så många av oss? Säkert finns liknande händelser i alla skolor, på många arbetsplatser, föreningar och grupper av olika slag.
Om intentionen verkligen var att skapa en diskussion som leder något vart, varför är då rubriken och bilden i nämnd artikeln fyra gånger större än själva texten?
I en litet samhället med 28 000 invånare, redan delat i 16 kommuner, känns det så som det borde vara ett viktigare uppdrag för media att höja ribban, att hjälpa oss se det som vi har gemensamt, det som gör oss starkare som helheten och även det som vi måste bearbeta tillsammans. Inte att peka finger på den som den här veckan drar det kortaste strået. Häxprocessernas tid är inte över.
Mercedes

Svar: Medias uppgift är att granska samhället och dess makthavare. Det har vi gjort också i det här fallet. När ett antal föräldrar anser sig inte bli hörda utan känner sig tvungna att skriva till kommunstyrelsen, då är det vår uppgift att skriva om det. Likaså skriver vi om skoldirektörens snabba och resoluta agerande i fallet, liksom att skol- och fritidsnämnden i Eckerö anser fallet vara så viktigt att de kommer att höra skolledare.
Jonas Bladh, chefredaktör