DELA

Obegripligt utspel

När jag såg Eva Biaudets insändare fick jag bekräftat det jag trott en tid. Alltså att presidentkandidaterna läser också åländska tidningar.
Den 11 januari var jag och lyssnade på presidentkandidat Paavo Väyrynen. Inför hans föredrag berättade centerns ordförande Harry Jansson om hur god förståelse Väyrynen hade för de åländska frågorna och hur centern på Åland hade informerat presidentkandidaten om åländska frågor.
Jag fick bilden av att det var ett gott samarbete och samma verkade Väyrynen tro. Därför blev jag mycket förvånad när jag dagen efter öppnade tidningen och såg rubriken ”Väyrynen för svenskan – men får inte Harrys röst”. I tidningen stod det ”Knappt hade planet med finska centerns presidentkandidat Paavo Väyrynen hunnit lyfta innan hans åländska värd Harry Jansson avslöjar att han stöder Sfp kandidaten Eva Biaudet i presidentvalet”.

Månne inte Paavo blev mera förvånad än jag när han ser hur pressen på Åland rapporterar om hans resa hit. Flera pejlingar tyder på att han mycket väl kan gå till andra omgången.
Om det rent av skulle gå så att PV blir Finlands president så har Harry Janssons uttalande inte bara förstört möjligheterna för Åländsk center till goda relationer med presidenten utan hela Åland får lida för det. Utspelet var och är obegripligt.
Brage Eklund