DELA

Obegripligt av centerväljare?

I en insändare i tisdagens tidning ondgör sig en ”centerväljare” över att Centern tvingas släppa ifrån sig lantrådsposten och ministerstolar i den tänkta, nya landskapsregeringen, med Camilla Gunell (S) som lantråd.
Centern gick tyvärr ut före valet och låste sig i en av Ålands viktigaste framtidsfrågor, nämligen samhällsreformen. Inte för Ålands bästa, som ”centerväljare” tycks tro, utan för att de små kommunernas politiska världar är fundament för centerns politiska plantskola och maktbygge i det åländska samhället. Om man slår sönder kommunstrukturen så faller det fundamentet ihop. Därför vill centern hålla kommunstrukturen kvar till varje pris. Det är bara fråga om makt. Det kan kosta Centern hela regeringsdeltagandet när regeringsprogrammet skall slås fast de kommande veckorna .

Alternativet till C för Socialdemokraterna/Camilla Gunell är inte ÅF, som ”centerväljare” inbillar sig, utan Liberalerna förstås. De står ideologiskt mycket närmare Socialdemokraterna och har samma uppfattning i samhällsreformfrågan. Dessutom många, pålitliga mandat att bidra med i lagtinget när svåra, nödvändiga beslut skall baxas igenom. Samhällsreformen blir avgörande och Sottunga-problemet kan inte ens en ”centerväljare” bortse ifrån att bevisar det stora behovet. En eloge till Mats Perämaa (Lib) som vågar ta i problemet konstruktivt.

Ett annat stort problem med Centern i en ny landskapsregering är att partiet är svårt splittrat, har en ordförande med dåligt förtroende hos väljarna och minst 2 stycken frifräsare i lagtingsgruppen som man parlamentariskt inte kan kontrollera. Centern i dagens skick är alltså ingen höjdarpartner precis för ett lantråd eftersom man parlamentariskt bara kan ”garantera” 4-5 mandat?
Man kan likna centerns hegemoni på Åland vid det socialdemokratiska fenomenet i Sverige fram till de 2-3 senaste riksdagsvalen där. Socialdemokraterna kunde lova vad som helst i svenska valrörelser, bryta dessa löften hur som helst, regera dåligt och maktfullkomligt, men ändå bli återvalda? Det var också kopplat till en statisk maktstruktur och inte till socialdemokratisk förmåga att leverera.

Centern har dessutom i förhandlingarna om en ny landskapsregering drivit metoden att först fördelar vi ministerstolarna, sedan pratar vi politiskt innehåll och regeringsprogram. Alla andra partier skulle givetvis villa göra tvärtom, men då prioriterar man ju politiken och resultat, inte som centern alltid gör, sin egen maktposition framför allt annat, till och med ålänningarnas bästa.
Fortsatt moderat väljare på landsbygden