DELA

Nytt krokben på kommunerna

Regeringstrion bestående av Lib, S och MSÅ fortsätter att göra allt för att försvåra den kommunala vardagen. Samtidigt fortsätter ministrarna att slå blå dunster i folk om att det snart är regeringen som lagstiftar om kommunstrukturen.

Ingenting borde längre förvåna när det gäller regeringsblockets sätt att agera. När kommunerna är på god väg att förverkliga planerna på en gemensam socialtjänst (KST) sätter regeringen krokben genom att åter rita om den framtida kommunkartan. Förverkligandet av KST är den viktigaste reformen i mannaminne inom kommunal förvaltning.

Ministrarnas motstånd mot KST:s tidtabell är tudelad. Dels förstår de flesta att KST löser de flesta problem som den åländska småskaligheten ibland kan ge upphov till i mer komplicerade klientärenden, inte minst inom barnskyddet. Behovet av en kommunreform minskar rejält.

Dels vill framför allt moderater och liberaler förhindra ett KST där Mariehamn är en av totalt 16 kommuner och därmed inte allena kan styra verksamheten. Här går det bra att jämföra med den gemensamma räddningsmyndigheten där ministrarna åsidosatte juridiken till förmån för stadens egna intressen. Ett misslyckat dribblande med demokratins spelregler.

Ministären driver helt öppet en politik för hela Åland utgående från Mariehamns särintressen även i frågan om ett nytt s.k. landskapsandelssystem. Lands- och skärgårdskommunerna ska pressas ekonomiskt så att det uppstår en dominoeffekt i kommunfrågan: Med undantag för lib-styrda Finström som tillsammans med Mariehamn ges maximala förutsättningar.

Hur kan regeringsblockets representanter – utöver de som kommer från sistnämnda två kommuner – överhuvudtaget stödja denna reform? Sannerligen tur att det bara är två år kvar till nästa lagtingsval!

Harry Jansson (C)

Lagtingsledamot