DELA

Nyan på djupt, djupt vatten

Det känns som om Nya Åland har kapat alla trossar och driver ute på djupt, djupt vatten. Ena dagen rapporterar man om Usain Bolts framgångar i OS i Rio de Janeiro. Nästa dag gör man ett tema-nummer om Pride på Åland. Inga nyheter på förstasidan. Bara reklam för kommande Pride-parad. Varför?

Jag tror Nyan saknar en seriös journalist i ledningen, som kan konkurrera med Niklas Lampi och hans medarbetare på Ålandstidningen.

Alltför ofta känns det som om Nya Åland blivit en lekstuga för nya ideer och unga medarbetare, som glömt uppdraget som lokaltidning. Alla vi som är intresserade av omvärlden ser på nyheter på TV. Vi läser DN eller Husis eller någon annan rikstidning. Vi följer med i nyhetsflödet på nätet.

Vi har redan läst allt om självmordsattacken i Nice eller 100-meters finalen i Rio? Varför kan vi inte få veta vad som hänt på Ön igår, istället för att läsa ”allt om Pride” på sidan 1, 2, 3 och 4?

Det känns som om Nyan driver omkring mitt ute på havet utan både Kapten och Styrman. Jag saknar Jonas Bladh och jag saknar Nina Fellman och jag är rädd för att alla vi ålänningar kommer att sakna två dagstidningar snart, om inte Nya Ålands redaktion börjar ta sitt jobb på större allvar.

Mats Granesäter

Hammarland

Svar: Nya Åland strävar till att vara en mångsidig tidning. I våra ursprungliga riktlinjer från 1981 står att vi ska rapportera om sådant som berör Åland och ålänningar även om det inte sker i landskapet. Vi skriver således om aktuella händelser som berör Åland och ålänningar, men har också nyheter från omvärlden, eftersom även Åland är en del av ”stora världen”.

Pridefestivalen är något som pågår på Åland just nu. Pride inte är vilket evenemang som helst utan något vi uppmärksammar för att det strävar efter något som Nyan står för, ett jämlikt samhälle där alla människor är lika värda.

Det är synd att Mats Granesäter tycker att nya idéer och unga medarbetare är något negativt. Nya Åland strävar hela tiden till att förnya sig och vi är stolta över såväl våra nya som gamla medarbetare. Och vi tar vårt jobb på allra största allvar.

Nina Smeds

Tf ansvarig utgivare