DELA

Nya människor ger nya möjligheter

Så länge det finns krig så kommer människor att tvingas fly för sina liv.

Så länge vi själva inte väljer var vi föds kan vi heller inte skuldbeläggas eller kriminaliseras när omständigheter gör att vi måste fly.

Vi ålänningar har också varit flyktingar. När Åland 1714 härjades av ryssarna under Stora ofreden så flydde största delen av befolkningen till Sverige, många blev kvar.

Precis som Herbert Felix gjorde som var flykting från Tjeckoslovakien och grundaren konservjätten. Från Tjeckoslovakien flydde också Georg Riedels familj. ”Idas sommarvisa” är väl idag kanske det svenskaste svenska vi känner.

Att få tillskott från andra kulturer och länder berikar oss och utvecklar oss. Cornelis Vreeswijk har skapat en viktig del av svensk visskatt. Filmälskare kan tacka Colin Nutley att han valt att söka sig till Sverige. Liksom drottning Silvia.

Mest av allt behövs nya och fler människor som arbetar i våra samhällen. Tack vare inflyttning så ökar antalet händer som kan arbeta och hålla den åländska ekonomin igång. Varje samhälle bör ta sitt ansvar utgående från sina förutsättningar att hjälpa människor i nöd.

Maria och Josef flydde till Egypten när Herodes hotade att döda deras son.

Britt Lundberg (c)