DELA

Nya höjder av oanständighet

I en rasistisk och kränkande insändare i tisdagens Nya Åland landar lagtingsledamot Stephan Toivonen (ÅLD) i slutsatsen att hans parti minsann aldrig kommer att stöda inflyttning från regioner med ”riskabla kulturer”.

Dit kommer han genom fördomsfulla och svepande generaliseringar, vimsiga och okunniga försök att ta åt sig både feminismens framsteg för jämställdhet, kampen för barns rättigheter, lika lön för likvärdigt arbete och annat som han i andra sammanhang inte har något till övers för. Icke att förglömma utvikningen hos Stalin och Pol Pot som sägs bära likheter med ”vissa politiker” som talar för mångkultur.

Att Stephan Toivone n gjort sig en politisk karriär på främlingsfientlighet och rasism är inget nytt. Idag finns det dock flera partier som fiskar i samma vatten, därav möjligen den växande grovheten i tonen.

Jag ställer mig frågan; vilka av de hårt arbetande, studerande, företagsamma och helt vanliga människor som flyttat till Åland är det Toivonen inte vill ha? Vilka av mina vänner med annan härkomst, från Syrien, Iran eller Irak avses? Eller är det esterna och letterna som ska bort? Jag vill inte ens tänka på hur det känns för dem, men det jag känner är skam och sorg över att det är till denna nivå vi kommit när vi pratar om människor som kommit till Åland på flykt undan krig och förföljelse, för att jobba eller på grund av kärlek.

Jag skulle gärna få en presentation av statistiken över alla de män och kvinnor på Åland som enligt Toivonen ”offrats på mångkulturens blodiga altare”.

Nina Fellman (S)