Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Ny turiststrategi och visioner behövs för Åland

Många hävdar att turismen är en så obetydlig del av vårt näringsliv, så man bör prioritera annat. Det facto svarar turistsektorn för nästan 20 procent av Ålands BNP!

Turismen är alltså superviktig för oss och därför borde vi satsa ännu mer! Hittills har vi främst prioriterat att marknadsföra oss i våra närregioner Finland och Sverige. I nuläget är nog Åland rätt välbekant i Finland och Sverige men ute i Europa är nog vårt paradis en vit fläck på kartan. Vi vet att juni och juli redan är fyllda av närregionernas turister men lockar vi hit sydeuropéer får vi även augusti och september fyllda då de tar sin semester senare än oss.

Norge har sin olja och vi har förlovats med vår skärgård. Nästan inga andra ställen i världen har en skärgård, därför är det den vi ska marknadsföra utanför Norden. De senaste åren har somrarna blivit så varma i Sydeuropa att deras befolkning börjat söka sig upp till Norden för att få en solig men sval semester. Bara i sommar har jag träffat flera turister på Åland som angett att de kommit hit enkom för att vara säkra på att få en solig men sval semester. Jag kallar dem klimatturister och det är en tråkig realitet men vi måste ta vara på den och använda den i vår marknadsföring. Över lag tycker jag att vi satsar för lite på marknadsföringen av Åland som har sådan enorm potential att bli de paradis alla vill besöka bara de vet att vi existerar.

Det finns många saker på Åland också som vi borde göra för att locka hit fler turister och för att öka deras upplevelse när de väl är här. Håll utkik, två insändare i samma ämne är på kommande; ”Maritimt center på Åland” samt ”Evenemangsturismen på Åland kan utvecklas!”

Björn Hägerstrand
Lagtings- och stadsfullmäktigekandidat (MSÅ)