DELA
Foto: Stefan ÖhbergLÄTTFIXAT ”När vi äldre fick börja köra moped räckte det med att vi fyllt 15 år och kunde några trafikmärken.” Så skriver insändarskribenten om hur lätt det var att skaffa mopedlicens förr i tiden.

Ny trafikutbildning farlig för mopedister?

Historik: När vi äldre fick börja köra moped räckte det med att vi fyllt 15 år och kunde några trafikmärken.

Vi var så osäkra i stadstrafiken så biltrafikanterna hade alltid förkörsrätt, om inte så tog de sig den rätten. Så ock i dag. Men nu har en ny välutbildad kull mopedister äntrat trafikscenen. Lika välutbildad som vi bilister, men med en vilja att göra allting rätt och följa de trafikregler som gäller oss alla.

Men skam att säga. Bilisterna – inte alla men för många – har bestämt sig för att om det är mindre än ett tåg, så gäller ”störst kör först” och om det sedan råkar vara en mopedist, då jä..ar ska dom inte tro att dom kan komma här och ockupera fin bilvägbana.

Jag har tre nyutexaminerade kompisar. Välutbildade mopedister enligt nya regler. Riskutbildade, gnuggade teoretiskt och i praktisk körning både på bana och i trafiken. Alltså mer utbildade än många av biltrafikanterna som dagligen sätter deras liv på spel med sitt vårdslösa körsätt.

Det enda fel de gör är att följa trafikreglerna som de blivit lärda. Men medtrafikanterna, bilisterna har bestämt sig för att ”det ska dom ge fan i” allt ska va som förr, när man kunde skrämma mopedisterna med att köra lite provocerande.

Exempel som hänt inom en tre veckors period:

1. En av tjejerna i kompisgänget har blivit trängd och prejad vid så många tillfällen att hon blivit osäker att köra i trafiken. Grattis bilister, ni har lyckats omprogrammera en duktig mopedförare till den gamla sortens rädda okunniga mopedister som inte stör er i trafiken.

2. Nästa episod. Vid Maxinge blev en av flickorna prejad av en bilist, vars reaktion var att kliva ur bilen , säga ”kör försiktigt”, hoppa in i bilen och avvika från platsen (reg nr. finns).

Grattis bilister ni har än en gång lyckats kuva en mopedist.

3. Sista dagen på Rock off. Kompisgänget skulle parkera sina mopeder för att gå på Rock festival, den tredje i kompisgänget skulle svänga vänster. Farten låg, blinkers på, förkörsrätt via högerregeln. Ung bilist kör rakt ut och krockar med mopedisten.

Deras första reaktion var att flytta på bilen ”för den stod ju i vägen”. Ett smart drag av bilisten och hans kompis, för då kunde de sedan när polisen kom (tillkallad av mopedisten) hävda att deras bil var placerad så långt till höger som möjligt.

Varför då flytta bilen, det fanns ju gott om plats att passera i så fall ??

Förvånande var polismans uttalande om att mopedisten hade inkräktat på bilistens körbana.

Sedan när infördes påkörsrätt på Åland???

Kan även påpekas att i bilistens väg finns ett övergångsställe med skymd sikt, vilket mopedisten noterat och tog hänsyn till enligt sin nya gedigna körutbildning.

Det kanske bilisten också borde gjort, men det kanske bara hade kommit en fotgängare och inkräktat på hans körbana. ”Störst kör först”, väjer bara för tåg.

Mopedisten klarade sig med skrubbsår, blåmärken, trasig, hjälm och jacka.

Polisen klassade det därför som en mindre trafikförseelse. Men det är inte bilistens förtjänst, det kunde gått hur illa som helst. Brutna ben och armar, eller rygg.

Så kanske grov vårdslöshet, ev. dråpförsök (nu tog jag ju i).

Grattis bilisten, du har lyckats skrämma en välutbildad ”ärlig” (hänvisar till din flytt av bilen) mopedist till att bli den gamla osäkra trafikanten, som håller sig undan dig och andra bilister, oavsett trafikregler.

Tack för oss, sa polisen, åkte iväg och inkräktade på alla körfält både rakt fram och i vänsterkurvan !

Skulle kanske föregå med gott trafikomdöme.

Hans Mäkilä