DELA

Nu har jag nolltolerans mot rasism-stämpeln

Jag gick in flyktingdebatten då jag tyckte att kostnaderna och riskerna borde analyseras innan man tog beslutet, inte bara visa på fördelarna och säga att det är gratis. Jag hade ingen åsikt eller agenda i sakfrågan. Då. Jag har också försökt att undvika åsikter i insändarna. Fegt, säger vissa. Men innan jag har fakta vet jag inte om jag vill ha 0 eller 200 flyktingar till Åland.

Jag blev företrädare för utskicket då jag såg att det som en chans att skapa en debatt i detta knepiga ämne, kanske utan att deltagarna får stämplar eller invektiv/skällsord på sig. Det har väl gått sådär. Men jag är optimist.

Debattörer sätter ibland subjektiva etiketter på sina åsiktsmotståndare.

Jag kallades rasist. Det är jag inte. En syrier är väl inte en ras? Och rasism, innebär att man ser att ”rasen” som lägre stående. Från en kultur, som fanns långt före Sverige/Finland grundades?

Granskar man skärgårdstrafiken blir man inte automatiskt skärgårdsfientig. Bara för att man skriver om skolpolitiken, så är man ju inte lärar- eller elevfientlig.

Jag är varken pensionsfondsfientlig eller ”flykting”fientlig. Under en tredjedel av mitt liv har jag frivilligt bott bland ”främlingar” vilket varit väldigt berikande.

Från och med nu har jag 0-tolerans mot ”rasism-” och andra felaktiga ”etiketter” på mig. Jag är kritisk till flyktingpolitken och hur politikerna hanterar frågan. Inget annat. Det verkar finns andra också.

De säger att jag uttalat mig generaliserande om syrier som våldtäktsmän. Det är fel.

Jag har skrivit att ”irakier-i-Finland” är överrepresenterade 53 ggr (5300%) bland dömda våldtäktsmän i Finland, enligt Hbl/Statistikcentralen. Det begås 15,2 våldtäkter / 100.000 personer i Finland. (Wikipedia) Då begår kanske ”irakier-i Finland” 805/100.000. Men största delen begår ingen våldtäkt under ett år.

I tabellen ser vi frekvensen för våldtäkter i några länder (Ibid) Finland har 15,2/100.000 och Sverige 66,5 (Nr 1 i Europa). Nr 1 i världen är Syd-Afrika (114,9). Enligt Wikipedia är dock vissa delar av Kongo de mest utsatta. Därifrån vill Jomala helst ha sina kvotflyktingar.

Syrien och Irak saknar av naturliga skäl aktuell statistik, men grannländerna Kuwait (4,5), Jordanien (2,0) Jemen (0,8) visar att det inte är något stort problem i regionen. Ukraina har som kuriosa 1,4.

Men ”irakier-i Finland” (om de begår våldtäkter i samma proportion, som de åker fast) ligger alltså på 805/år, vilket är skyhögt över frekvensen i Syd-Afrika, och högst i världen.

Om överrisken är 53 ggr. Men även om den är 35, eller 20 eller t o m bara åtta, så är de nr 1 i världen.

(Mer siffror för den intresserade. Min prognos är att 350 flyktingar från högriskländer kan öka våldtäkterna med ca 50% på Åland, dvs 2,5/år el. 25 per ett decennium. Men ingen ”epidemi”.

Alla är inte våldtäktsmän. Men hur många? I Finland är frekvensen 15/100.000. Män våldtar i pricip mellan 15-35 års ålder. Så frekvensen för en man blir då ca 300/100.000. Igge påpekade att kvinnor inte våldtar, så jag skriver 300/50.000 män.

Bland finländare hittar man då en våldtäktsman bland ca 166 män. (50000/300) ”Irakier-i-Finland” har en 53 faldig överrisk, alltså kring 16.000/50.000. ”Irakier-i-Finland” har i värsta fall frekvensen en av tre. Här finns självklart en osäkerhet. Kanske nån statistiker kan hjälpa mig med detta? Det kan vara en av tio, eller en av fem, men även en av tre. Det är detta som vissa kallar detta rysk roulette. Vill vi ha denna roulette till Åland? Men alla är inte våldtäktsmän.)

Av denna orsak tycker jag det är viktigt att diskutera om och varifrån flyktingar skall tas till Åland. Åland kan hjälpa personer från sk högriskländer på annat sätt. Vi föreslog som ett alternativ, att man kunde ta emot flyktingar från Ukraina. Det poetiska ordvalet gjorde att debatten spårade ur för ett ögonblick.

Några anser att just flyktingfrågan inte kan/får diskuteras och framför allt inte med hjälp av statistik. Det är fel anser jag. Det är väl just där vi behöver fakta och inte bara fördomar eller en idealiserad världsbild.

Man säger att min ”prognos” riskerar att bli självuppfyllande. Tvärtom, det är när vi blir medvetna om de risker, som eventuellt finns, som vi kan vidta åtgärder, så att prognosen inte blir verklighet. Om vi kan acceptera att det finns risker med vissa former av flyktinginvandring, så kanske vi kan ställa än hårdare krav på integrationen för att underlätta assimileringen. Genom att strypa debatten och kalla ”balanserad flyktingpolitik” för ”främlingsfientlig” så lär vi knappast heller underlätta mottagandet bland lokalbefolkningen.

Mika Illman, Finlands kanske främste expert på ”hets mot folkgrupp” var i Nyan (14/5) ”skeptisk till tanken att brevet skulle klassas som hets mot folkgrupp”. Trots detta valde en Mia Hanström et al att polisanmäla utskicket. Känns inte demokratiskt. Borde inte Hbl ha anmälts istället? Tony Wikström föreslog att Posten skulle stoppa utskicket. Demokratiskt? Nästa steg blir väl spanska ryttare?

Jag står för den öppna demokratin och yttrandefriheten och vill att man skall kunna föra vilken debatt som helst utan invektiv. Jag hoppas att vi kan föra en snyggare debatt nu när stora delar av Åland nås av det sk Föglöbrevet. För min del ska jag försöka minska ironin och antalet emotikoner.

Vi hoppas att alla kan vara för en folkomröstning oberoende om man är för eller emot den föreslagna flyktinginvandringen.

Vi tror att en debatt och en folkomröstning skulle legitimera det beslut som sedan tas. Stadens första beslut var kanske inte optimalt förankrat bland allmänheten?

Stephan Toivonen