DELA

Nu är landskapsmyndigheterna på verkligen ”G”

Medan en ljusbärande vitklädd skara träder in i landskapsborgen sjungande Sancta (heliga) Lucia läser jag om hur landskapet förbjuder ordet Gud i Jomala kommuns daghem.

Medan den sjuarmade ljusstaken, som Moses lät tända vid flykten ut ur Egyptens land, lyser i alla offentliga institutioners fönster.

Huruvida Betlehemsstjärnan lyser upp arbetsrummen i landskapsregeringen känner jag inte till men den lyser upp sjukhus, skolor, daghem, polisinrättningen.

Hela vårt samhälle byter scenografi i november, från det svartmörka och regnsjuka till ett samhälle upplyst av symboler ur bibeln. Av den enkla anledningen att det är advent (som betyder väntan på Kristi födelse).

Och omgiven av alla dessa symboler i advent blir landskapsmyndigetern riktigt på G och besluter att ordet ”Gud” inte får användas på daghemmen i Jomala…

”Absurt” säger kyrkoherde Stefan Äng med all den rätt.

Nåja, det är ju bara ett ord, tre bokstäver, och visst kan man väl ersätta det. ”G” som haver, barnen kär, se till mig som liten är, vart jag mig i världen vänder står min lycka i ”Gs” händer…

Men det olyckliga är att vi, utan att begripa och förstå, målmedvetet raserar en av de tre grundpelare som människors mening och lycka bygger på (enligt den senaste hjärnforskningen), dvs andlighet och spiritualitet, vid sidan om kontakt med natur och släkt.

Att unga människor mår allt sämre beror till stor del på avsaknaden av dess tre grundvärden.

Så, bästa politiker, det är inte välfärden med allt vad den innebär, som gör oss lyckliga, det är natur, spiritualitet och mänsklig gemenskap.

När jag var kyrkoherde i Jomala fick jag uppleva hur lysande glada barnen blev när kantorerna besökte daghemmen.

Om man nu fortsätter att sjunga:

Vi sätter oss i ringen och tar varann i hand. Vi är en massa syskon som tycker om varann.

För ”G” är allas pappa och jorden är vårt bo

…så beror det nog uteslutande på församlingens omsorg om barnen.

KENT DANIELSSON