DELA

Nonchalans, ovilja eller okunskap – gör om gör rätt!

Beslutet om att endast ge möjlighet att covidtesta inresande till Åland i Mariehamn får omfattande konsekvenser för skärgården. I Finland kan alla testa sig i sin hemkommun, i större kommuner finns det flera ställen medan det på Åland enbart finns ett ställe, Medimar.

Är det nonchalans, ovilja eller okunskap om de omfattande konsekvenserna som beslutet får?

 

Ålands landskapsregering klagar, med all rätta, på finska regeringen om att de inte tar hänsyn till Åland i sitt senaste beslut om inreserestriktioner, man menar att man inte tar hänsyn till en minoritet med speciella förutsättningar på grund av sitt geografiska läge. Det landskapsregeringen nu gör mot boende och företagare i skärgården är också både nonchalant och diskriminerande.

Vi som bor i skärgården är en minoritet, men en betydligt större minoritet procentuellt än vad Åland är i Finland. Ändå tycks varken ÅHS själva, dess styrelse eller landskapsregeringen insett hur hårt deras beslut om att inresande till Finland endast kan testa sig i Mariehamn får och detta dessutom mitt i semester och turistsäsong, en av de mest intensiva perioderna för resor på året.

 

Med dagens beslut ska man åka hem, eller gäster och turister ska komma till sin vistelseort, för att efter 72 timmar – men före 120 – resa tillbaka till Mariehamn för att testa sig. Det belastar färjetrafiken som redan är hårt belastad, det ökar smittrisken på färja och kollektivtrafik och en arbetsdag går åt för att ta ett prov som tar några minuter.

Jag undrar om man diskuterat med hälsovårdarna i skärgården om det har möjligt att hjälpa till. Jag tror, utan att veta, att det var en enkel modell att köpa tjänsten av Medimar utan några tankar på att de blir väldigt diskriminerande för oss med geografiska hinder. Medimar har inte någon färdig infrastruktur för skärgården utan är centralortsbaserad. Har ÅHS styrelse diskuterat hur de skulle lösa det hela för oss som bor i skärgården eller var det en icke-fråga?

 

Det hastar då vi är illa ute, vi behöver göra avbokningar och ställa in resor, men även oro för att kanske hamna på böter om man sen inte lyckas ta sig till stan om man varit utanför Finland ifall det är fullt på färjorna.

Gör om, gör rätt, sätt genast igång att diskutera och organisera med respektive skärgårdsmottagning och ordna med möjlighet för alla som behöver testa sig i varje skärgårdskommun.

MIA HANSTRÖM

SKÄRGÅRDSBO BOSATT I KUMLINGE