DELA

Non Violence borde stå på Ukrainaplatsen

Nu är de 100 åren av självstyrelse högtidligen avfirade. Allt verkar ha gått som planerat och vi kan andas ut. Nästan, en sak återstår ännu. Att slå fast var i Mariehamn Anders Wiklöfs donation, skulpturen Non-Violence ska placeras. Och det finns egentligen endast en plats, nämligen Ukrainaplatsen.

Vi har sett Carl Fredrik Reuterswärds världsberömda fredsskulptur på en låda vid ingången till lagtinget och det är kanske där som våra beslutsfattare har tänkt sig att den så småningom ska stå när den fått sin granitsockel. Just nu är den inlyft i lagtingsbyggnaden, man vill undvika att två–tre konstintresserade kroppsbyggare en ljus natt bär iväg konstverket.

Men lagtinget – vårt lagting, ditt och mitt – är inte den optimala platsen för denna ikoniska skapelse, känd över hela världen.

Den bästa platsen just nu är Ukrainaplatsen, den lilla enklaven i Esplanaden, mittemot krigförande Rysslands konsulat. Här har dagligen – klockan 17 – demonstrerats ända sedan Ryssland inledde sitt blodiga anfallskrig mot Ukraina den 24 februari.

Det är här Non-Violence ska stå, det är här skulpturen ses av flest människor och det är här vi påminns om vad som pågår i Ukraina.

Med tanke på vad Reuterswärd avsåg med skulpturen, med tanke på Ålands demilitarisering och med tanke på vad Anders Wiklöf avsåg med gåvan är det just här på Ukrainaplatsen den ska stå. Det är här den just nu bäst förmedlar sitt budskap.

Låt den stå på Ukrainaplatsen, åtminstone tills kriget är över!

MOSSE WALLÉN

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp