DELA

Ni är arrogant mot demokratin

Vi har nu en misstroendedebatt, som formellt riktas mot lantrådet, även om hela yrkandet i praktiken riktas mot minister Fellman.

Jag citerar från misstroendeyrkandet: ”På den som innehar ett sådant ämbete bör därför särskilda krav ställas att kunna uppträda värdigt och korrekt.”

Formellt sett är yrkandet baserat på ett svar på Ålands Framtids Veikkaus-fråga. Det kan mycket väl hända minister Fellman (M F) inte har gjort något fel i den frågan. Jag sitter själv i finansutskottet och där vi fick en redogörelse av ministern före julhelgen. Nu råkar ju Ålands Framtid vara det enda partiet, som inte har någon representation där, och hade därför kanske inte maximal information.

M F, ni borde ha besvarat insändaren på ett värdigt och korrekt sätt, istället för att tala om ”kvinnohat” och ”rasism”.

M F, ni försvarar er i media med att ni ”inte är mer respektlös än andra”. Men skillnaden är att Ni är minister. Som minister sitter ni på Lagtingets förstroende. Vi kan och jag kunde säga oförskämdheter åt er, men det är Ni, som måste uppträda värdigast. I alla sammanhang.

M F, ni säger även att många stör sig på att ni är kvinna som tar ton. Det är inte för att ni är kvinna. Jag tror inte heller att det är för att ni tar er ton. Jag tror att det beror på HUR ni tar er ton.

M F, ni sade också i media att ”Jag måste få något mer att ta ställning till än att jag i största allmänhet är arrogant”. Lugn. Jag skall ge exempel.

När ni hade blivit invald i lagtinget så intervjuades ni i lokalTV och beklagade er över att en rasist hade blivit invald i Lagtinget.

Ni använde ord, som ni som nybliven lagtingsledamot inte borde ha använt. NI var arrogant över väljarnas val. Ett demokratiskt val, eller hur?

M F. Jag lärde mig på inskolningen att man hälsar artigt på alla kolleger i lagtinget och landskapsregeringen, oberoende om man gillar deras åsikter eller inte. Vi hälsar för att vi respekterar demokratin.

När vi inledde det första lagtingsåret tog det flera veckor innan ni första gången tog den nya ledamoten i hand. respekterar inte demokratin. Ni är arrogant mot demokratin.

Jag minns inte heller att jag skulle ha sett er på inskolningen. Kanske ni ville visa er arrogans på det sättet också.

M F, Ni har fortfarande, två år senare, inte lärt er att hälsa på ett artigt sätt. Man ser på den man hälsar, lärde vi oss på skolningen. Men man behöver inte komma med artighetsfraser och man behöver inte ge varandra kramar eller kindkyssar.

M F. När vi möts i korridorerna så ser ni alltid åt sidan och undviker att hälsa. Arrogans eller?

Under dessa två år har jag hållit en del provocerande anföranden och skrivit några insändare. M F har sällan svarat, men när hon svarat så har ju ordet ”rasist” eller ”rasistisk goja” funnits i svaret. Så ni har väl vant er med att det är så man besvarar oppositionens frågor.

Först var det Åländsk Demokrati. Sedan kom obundna till gruppen. Nu är Ålands Framtid med i gänget. Jag räknade ut att om det växer på samma sätt så kommer det vid nästa val att sitta 25 rasister i laginget, enligt M F.

Jag har även kritiserat andra ministrar. Inte så snällt alla gånger kan väl tillstås idag. Men ingen annan minister har besvarat kritiken med en rasiststämpel, och ingen annan har förvägrat en civiliserad hälsning. Ibland har vi tagit i hand efter en hetsig debatt. Det är värdighet för en demokrati. Inte att hälsa arrogant före debatten.

Den 9 juni ifjol firades Ålandsrörelsen 100 år med besök av talmannen för Sveriges riksdag och riksdagledamöter från Sverige och Finland.

Då jag kommit halvvägs i mitt gruppanförande och läst ”Men ingenstans, absolut ingenstans, i detta protokoll kan jag finna någonting om att vi fick självstyrelsen för att aktivt främja nya kulturer på Åland.” så reste sig M F ljudligt och klampade ut ur festsalen.

Undrar om ni hittade någonting om att vi fått självstyrelsen för att främja nya kulturer? Eller var det för att visa er arrogans?

Hur som helst så fick ni stå i längst bak i skamvrån innan ni smög er tillbaka då programmet var slut.

M F. Jag tror att ni förstår, att jag kommer att understöda misstroendeyrkandet, trots att jag inte skrev under det.

Men jag kommer inte att understöda det för att ni handlade fel i den sk Veikkaus-affären eller för att ni har handlat fel i frågan om kommunsammanslagningarna, även om jag anser att ni borde respektera folkviljan eller demokratin på ett bättre sätt. Ni får ha era åsikter.

Jag kommer inte heller att understöda misstroendet för att ni ville sänka rösträttsåldern, men framför allt inte för att ni är kvinna.

Men det åligger er att uppträda på ett värdigt sätt gentemot alla. De, som tycker lika, och de som tycker olika. I lagtinget och i Helsingfors när ni träffar dem som ni kallar rasister i den finska regeringen.

Om det nu går så att moderaterna även i fortsättningen väljer att sitta i knä på socialdemokraterna och inte understöder misstroendet, så hoppas jag åtminstone att Fru Lantrådet, under Lagtingets skogshuggarlov, kallar in M F för att lära henne att hälsa som folk, så att inte M F behöver sitta vid skampålen en gång till.

Jag hoppas, minister Fellman, att jag kunde ge er tillräckligt med exempel på ”arrogans”.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati