Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Nej till fascism och nyfascism

Mussolinis politiska system i Italien kallades fascism. Han var hjältefiguren för flera som tänkte att deras land behövde en stark man och inte demokrati. Hitler beundrade honom i början. Världen runt fanns det då flera partier och politiker som hade ett diktaturrike som sitt ideal.

Hatkulturer och liknande tendenser idag är organiserad genom så kallad neofascist- eller nyfascistpartier. Där brukar man inte direkt visa sin avsky mot en folkgrupp eller minoritet utan gömmer sitt hat mot minoriteter under olika krav för att hålla dem borta från landet eller begränsa deras rättigheter och isolera dem. Låter man nyfascismen breda ut sig utan att nån opponerar sig blir det snart ett paraply där äkta fascister kan växa till sig.

Flera nyfascistiska partier har vuxit sig starka i Europa idag. De är vanligvist emot EU, emot Euro, emot ett mångkulturellt Europa och emot klimatförändring!

På Åland har vi ännu inget nyfascistparti. Vi har några politiker som ibland visar fascistliknande tendenser. Exempelvis säger de att invandrare våldtar våra flickor. Eller homosexualitet är en sjukdom.

Så fort någon talar om jämställdhet protesterar vissa politiker och kallar det nedtrampning av sedvanor. Men så länge sådana politiker inte har enats i ett parti eller en koalition är de ofarliga. Men risken finns att om de får hålla på att påverka kommunerna och lagtingen, så hittar de varandra och växer till ett nyfascistparti.

Så akta dig! Genom att inte bry sig om att protestera mot fascistiska uttryck deltar man i att en åländsk version av så kallad ”Sannfinländarna” eller ”Sverigedemokrater” sker även på Åland!

KAVEH BAHAR