DELA

Negativt beslut om Bönan

Må så vara att jag, som syster till Café Bönans VD Johanna Wickström, är partisk i frågan om Bönans existens i Sjökvarteret. Jag vill ändå göra ett uttalande angående styrelsens beslut om uppsägning av caféet.
Jag anser att den politiskt tillsatta styrelsen, i och med sitt beslut, har gjort ett aktivt ställningstagande mot lokalproducerad, ekologisk mat och mot ungt entreprenörskap. Tre begrepp som ständigt är i ropet, särskilt nu med årets skördefest i antågande. Skördefesten, som kan ses som det årliga erkännandet av våra alldeles egna lantbrukare, har ju i år temat ”Unga entreprenörer”.

Johanna var 22 år gammal då hon öppnade caféet år 2007. Fem somrar senare är Bönan lika mycket en mötesplats som ett café. En mötesplats för kulturer, för ungdomar, för musiker, för dansare, för många. Café Bönan är mera än bara ett café.
Förutom att Café Bönan serverar god vegetarisk och vegansk mat, har Bönan från början haft fyra huvudsakliga ambitioner:
-att, i mån av möjlighet, servera ekologisk och lokalproducerad mat.
-att vara en öppen scen för unga musiker
-att förmedla och utbilda om andra kulturer
-att fungera som en plattform där små föreningar och ungdomar enkelt kan arrangera evenemang.

Bönan har så långt som möjligt köpt ekologiska och närproducerade råvaror. Vad gäller unga musiker skulle jag uppskatta att minst ett 50-tal ungdomar under åren har fått möjlighet att uppträda inför publik. Vidare har Bönan under alla år arrangerat kulturkvällar i samarbete med bland annat Fredsinstitutet, Röda korset och Mångkulturella föreningen.
Gällande Bönan som plattform, får balkanaftonen ”Bönan åt Ost” den 6 augusti i år, utgöra exempel. Succé-evenemanget som kom till enbart till följd av ett gäng ungdomars fullkomliga engagemang hela vägen från idé till utförande, möjligt för att de hade Bönan i ryggen. Ett praktexemplar i ungt entreprenörskap.

Allt detta tackar nu styrelsen för Sjökvarteret nej till. Samtidigt tackar man nej till många besökare som annars inte kommer ner till Sjökvarteret. Man tackar nej till alla de årligen återkommande turisterna som uppskattar caféet för precis vad det är – lite annorlunda än alla de andra. Styrelsen pratar om att caféet inte tillgodoser Sjökvarterets gästers behov. Jag undrar, är inte caféets gäster också Sjökvarterets gäster?

Slutligen vill jag ännu uttala mig om det smala utbudet (vegetariskt?) som styrelsen för Sjökvarteret genom ordförande Clas Öfverström har angett som en av orsakerna till uppsägningen.
Styrelsen för Café Bönan har, i augusti, presenterat en plan för Sjökvarterets styrelse, på hur man vill bygga om caféet, så att köket skulle bli större. Detta för att kunna bredda utbudet och börja servera till exempel fiskrätter. Öfverström glömmer att nämna denna plan då han i Ålandstidningen (12.9) gör följande utlåtande ”Om den som flyttar dit ska ha fler maträtter fordrar det ett större kök. Det blir i så fall en utbyggnad”. Hur kan man klaga på ett smalt utbud, samtidigt som man uppenbarligen har insett att ett bredare utbud skulle kräva ett större kök?

Tack för ordet,
Cecilia Wickström