DELA

Närodlat=konstgödsel på en åker nära dig

Förut hette det konventionell odling men numera kallas det närodlat eftersom det låter mycket ”finare”. Tyvärr kan närodlat innebära att en jordbrukare spridit ut konstgödsel och sprutat gift på en åker nära dig. Chipspotatisen sprutas ca 10 ggr per säsong (enl Leif Andersson, odlingsrådgivare på Chipsfabriken, NÅ den 24.02.14)
Förmodligen sprutas matpotatisen lika många gånger då den kan drabbas av precis samma problem som chipspotatisen (ogräs, bladmögel, ohyra och gift för blastdöd.) Det finns personer på Åland som inte vågar äta frukt eller bär från sina egna trädgårdar för att jordbrukare sprutat gift på åkern bredvid trädgården vid kraftig vind. Och att man hittat rester av förbjudna kemiska bekämpningsmedel i Åländsk purjo är skrämmande!

Man vill gärna framhålla Åland som miljövänligt. ”En grön ö i ett blått hav” och ”Ekostaden Mariehamn” är två projekt som verkar han runnit ut i sanden. Men samtidigt görs det få satsningar för att få flera jordbrukare att lägga om till ekologiskt. Mariehamns stad sänkte tex sina miljö mål för 2015 från att 75% av livsmedel skulle vara ekologiska till endast 30%. Med ett krav på större del ekologiska livsmedel i inköpen skulle man ha gett en signal till bönderna att fler borde börja odla ekologiskt. Uppsala kommun går in för 100% ekologiskt i kommunens bespisningar i framtiden!

Ålands Landskapsregering skulle med ett större miljöstöd till de som odlar ekologiskt uppmuntra fler att övergå till eko odling. Eko odling är framtiden för Åland, för människor, djur och vår natur!
Miljövän