DELA

Näringsministern som äventyrade näringslivet

En utbredd smittspridning är det största hotet mot det åländska landbaserade näringslivet i dagsläget. Detta gäller inte minst detajhandeln och restaurangbranschen.

Denna period är restaurangbranschen, där jag själv är aktiv, totalt beroende av den egna åländska kundkretsen. Under ett ”normalt” år utan pandemi och reserestriktioner har vi under denna period ändå en försumbar mängd turister som besöker oss. Det blir då extra viktigt att hålla smittspridningen på hemmaplan på en så låg nivå som möjligt.

Då Åland inför jul, på grund av ett stort smittokluster, gick in i sprindningsfasen märktes det direkt i kassan hos de åländska restaurangerna. De inbokade grupperna försvann och julborden gav inte det ekonomiska tillskott som under lågsäsong, och efter den halvtaskiga sommaren, var livsviktigt för branschen.

Restriktionerna skärptes gällande öppettider och alkoholförsäljning vilket gjorde att nattklubbarnas och barernas verksamhetsmöjligheter drogs undan. Vi står alltså inför en lång vinter tills nästa högsäsong – vilken såklart ännu är osäker.

Vaccineringen går långsammare än vad många förväntade sig. Det är oklart om vi kan återgå till något som liknar situationen före pandemin ännu i år. Tills dess är det livsviktigt för näringslivet att alla följer de reserestriktioner som finns för att hålla den importerade smittan på låg nivå. Tack vare att vi ålänningar och resten av landet respekterat dessa har vi efter våren 2020 sluppit en total nedstägning av samhället och vi har bland den lägsta incidensen i världen.

Det gör mig som företagare då otroligt upprörd över att näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) respektlöst nonchalerar restriktionerna. Jag godtar inte det som ett misstag, det var en medveten självisk handling som inte är acceptabel av en minister i landskapsregeringen. Att bryta karantänsreglerna för att medverka i ett evenemang med otaliga inbjudna gäster sätter både det åländska näringslivet samt sjukvården i fara. Utan att hålla avstånd och utan ett enda munskydd i sikte.

Summan som samlades in i välgörenhet bleknar i jämförelse med kostnaderna som kunde uppstå i minskad försäljning, produktion och utdragna restriktioner. Detta var inte en gråzon, det borde aldrig ha varit ett alternativ. Mitt förtroende är förbrukat.

MICHELE FERRARI

KRÖGARE

STADSFULLMÄKTIGELEDAMOT (LIB)