Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Näringslivet går på hörntänderna och vår välfärd är hotad

Som företagare på Åland har jag följt med näringslivets utveckling under en längre tid. Det är skrämmande att se att vår tillväxt är nästan obefintlig. Mer eller mindre alla våra närliggande marknader växer förbi oss, så det knakar.

Näringslivet är motorn i vårt samhälle som genererar intäkter och därmed möjliggör vår välfärd. Vi måste skapa förutsättningar på Åland för att få befintliga företag att växa och stanna kvar, samt ge möjligheter till utomstående att etablera sig. Jag anser att vi har många hinder för företagsamheten, bland annat skattegränsen och näringsrätten.

Vi behöver en ökad tillväxt och måste därmed även attrahera kapital och kompetens utifrån. För att underlätta detta behöver vi luckra upp näringsrätten. Det finns nog inte ett enda företag som vill etablera sig på Åland om de inte får möjlighet att välja den mest kompetenta styrelsen för sitt bolag.

Jag har tidigare skrivit en insändare om att osynliggöra skattegränsen Vi måste sluta vara naiva och tro att det vänder snart utan att göra något. Börjar vi jobba bort nämnda hinder så ändras förutsättningarna rejält. Kan vi sedan även erbjuda ett bra etableringspaket med reducerade infra kostnader under några första år börjar Åland bli riktigt intressant. Om bolagen ser att de kan växa och frodas på Åland har vi oändligt många mjuka värden som talar till vår fördel, såsom närheten, miljö, trygghet och vår höga standard på skolor, sjukvård etc. Dessa kan underlätta för bolagen att anställa medarbetare då de ser vilken livskvalité och mervärde Åland kan erbjuda dem och deras familjer.

Lite som med klimatet, vi måste inse allvaret och agera nu!

BJÖRN HÄGERSTRAND 

LAGTINGS- OCH STADSFULLMÄKTIGEKANDIDAT (MSÅ)