DELA

När nollan har betydelse

Vem sade att nollan inte har någon betydelse?
I matematiken fick man lära sig att nollan betydde ganska lite om den fanns i början av ett tal, medan den fick en avsevärd betydelse i andra ändan av talet.
Detsamma gäller om man sätter in en nolla mitt i ett tal, och ännu mer betydelse får den om an omger nollan med parentes.
Vad har då detta med det dagliga livet att göra?

Jo, tänk er att ni liksom jag har skaffat mig en smart telefon, och vill använda alla dess möjligheter, och sitter i bilen på väg ut i skärgården och skulle vilja ringa Ålandstrafiken, men ni minns inte numret. Enkelt tänker ni jag klickar fram mig till deras hemsida för där finns säkert deras kontaktuppgifter, och mycket riktigt, där finns deras telefonnummer som ser ut som följer 358 (0)18 525100.
Med din nyinförskaffade smart-telefon är det nu bara att klicka på numret och ringa upp, men hör och häpna, en telefonröst meddelar att numret finns inte. Vad är nu detta tänker du, kan de ha fel nummer på sin hemsida?. Du tittar närmare på nummern och tycker dig identifiera nummern 525100 som du kanske ringt någon gång. Du bestämmer dig för att försöka manuellt. Stannar bilen, skriver upp numret på en papperslapp, går ur webbläsaren på din telefon och ringer upp numret från din papperslapp (men nu slog du ju bara 018 525100. Hör och häpna en dam svarar Ålandstrafiken.

Då detta hände mig tänkte jag att skall det inte gå att få numret ändrat på deras hemsida så att det blir användbart från min smart-telefon? Jag försökte med någon form av mail korrespondens med personer på Ålandstrafiken,men nu upphörde ordet ”smart ” att gälla.
Nejhej ”man kunde inte hitta något fel på numret”, ”man följer internationellt accepterad standard”, och när jag upplyste dem att denna standard sedan länge var föråldrad, ja då skyller man på landskapsstyrelsen.
”Funkar inte numret kan man ju maila oss!”.

Ni minns väl att jag satt i bilen på väg ut till skärgården med handsfreen påkopplad, vad krävs för att jag skall maila, stanna bilen, skriva ett mail, hoppas att någon svarar med detsamma, tiden som går åt kan rent av göra att jag missar färjan.
Till Ålandstrafikens försvar måste jag medge att samma fel finns på största delen av alla hemsidor som ännu idag produceras i landskapet. Utan att nämna några vid namn kan jag konstatera att det finns sådana som omedelbart skrider till verket och rättar telefonnumren så att man kan komma åt dom med till exempel en smart-telefon.

Sedan finns det andra, exempelvis den telefonkatalog som finns via Nyans hemsida som tillhandahålls av Ålands Telefonandelslag och Mariehamns Telefon.
För ca ett år sedan påpekade jag att det skulle vara kul om man satte riktnumret framför fasta telefonernas nummer också så att man direkt i katalogen kunde klicka på numret med sin smart-telefon och ringa upp. Det gick nämligen bra på mobiltelefonnumren som hade riktnumret.

Nu upphörde även där ordet ”smart ” att gälla. Vet ni vad dom gjorde i stället, jo dom gjorde så att man inte kan klicka på fasta telefonnumren men väl kunde fortsätta att klicka på mobilnumren.
Skulle vara intressant att veta vilken operation som medförde mest omprogrammering, och följdfrågan är uppnådde man någonting med åtgärden. Hade det inte varit bäst att satsa på att sätta in riktnumret framför telefonnumret (Det gjordes i Danmark redan i början på 80-talet).
Jag har meddelat Ålandstrafiken att jag är övertygad om att numren kommer att vara i rätt form på deras hemsida före årsskiftet 2011/2012.

Det skall bli intressant att se om jag som Don Quijote slåss med väderkvarnar, eller om man äntligen efter flera års oavbrutet påtalande av denna olägenhet inte skall kunna förmå åtminstone åländska hemsidesägare och webbsidestillverkare att se till att telefonnummer kom i formatet
358 18 123456. Personligen satte jag mina telefonnummer i detta format i telefonens telefonbok redan i början av 90-talet då GSM telefonen gjorde sitt intrång på marknaden. Annars hade jag varit tvungen att slå telefonnummer manuellt då jag var i utlandet.
Låt oss dra nytta av smart-telefonens finesser.
Henry Höglund