DELA

När byråkratin bestämmer takten

För några år sedan skulle jag köpa en motor till min båt. Motorn beställdes via en lokal återförsäljare och leverans utlovades till veckan efter. Någon motor dök dock inte upp utan restnoterades (tillfälligt slut) utan ytterligare information.

Leverantören här på Åland efterlyste motorn gång på gång från den finska importören, men denna gick inte att nå per telefon. Trots uppmaningar per telefon och e-post om att återkomma med leveransbesked uteblev dessa.

Återförsäljaren var olycklig över den usla service som svenskspråkiga har i Finland. Efter en månad hade jag tröttnat och jag tog kontakt med en svensk återförsäljare, reserverade en motor som fanns i lager, tog ledigt från jobbet och åkte med egen bil till Stockholm och hämtade motorn.

Därefter tullade jag in den och återkrävde momsen från leverantören i Sverige. Detta fungerade utan problem.

Det är den här typen av onödig byråkrati, dvs att Åland i dag saknar möjligheten att upprätta handelsavtal direkt med utländska firmor som skapar frustration och irritation både för de åländska företagen och slutkunderna.

Är det så här vi vill ha det? Mitt svar är nej. Därför ställer jag upp i valet för Ålands enda parti med en tydlig politik för bekämpa onödig byråkrati. Häng med i #byråkratikampen du också!

Sören S Karlsson

Kommun- o lagtingskandidat (ÅF)