DELA

Naivt och vilseledande av Jörgen Pettersson

Under rubriken ”Nu krävs enad front på alla plan” skriver Jörgen Pettersson (C), lagtingsledamot och ordförande i Finans- och näringsutskottet: ”Målet med arbetet kring coronaviruset Covid-19 är att Åland förblir osmittat.” och ”Mot den bakgrunden ska alla uppmaningar från Ålands landskapsregering i kombination med Ålands hälso- och sjukvård betraktas. Det vore oerhört betydelsefullt på alla sätt om vi lyckas hålla viruset stången.”

Jag håller med om att Åland står inför en enorm utmaning och att vi inte vet vad som kommer att hända. Vi har sett stora ekonomiska
effekter av Covid-19 innan Åland ens fått sitt första konstaterade fall och vi kommer antagligen att hamna att hantera efterdyningar
i finans- och näringsutskottet ännu långt efter att den sista insjuknade ålänningen har tillfrisknat.

Men alla de åtgärder, som myndigheterna nu vidtar; inklusive undantagstillstånd; syftar enbart till att fördröja spridningen av viruset så att inte alltför många insjuknar samtidigt och att skydda riskgrupperna det vill säga de äldre i samhället, som alltid drabbas hårdare av influensor. Vi skall minnas att det uppskattas att 200 – 1 000 personer avlider varje år i Finland av säsongsinfluensor (THL).

Generaldirektör Markku Tervahauta, vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), sade att antalet finländare med coronasmitta kan vara 20- eller 30-faldigt jämfört med det antal man känner till. (Yle).

På Åland sade landskapsläkare Knut Lönnroth (16.03.20) att den synliga situationen på Åland är att vi fortfarande inte har några konstaterade fall. Kring tio personer är testade och ingen positivt.

Från internationella studier har det framkommit att upp emot 80 procent av de insjuknade får mycket lindriga symptom. Det är därför rimligt att vi redan har både smittade och kanske insjuknade personer på Åland, kanske närmare än vi anar. Det finns kanske skäl att testa alla med symptom nu på ÅHS när resten av världen ses som hot?

Att då som ett axiom påstå att
såsom JP hävda att ”Målet med
arbetet kring coronaviruset Covid-19 är att Åland förblir osmittat.” känns både naivt och vilseledande.

Professor Jan Albert sade i TV4 att vi kommer alla att gå igenom detta. Frågan är bara i vilken takt. Statsminister Stefan Löfven (S) gav den pedagogiska bilden på en presskonferens att om det insjuknar en person varje dag under ett år, så klarar sjukvården av det, men om alla 365 insjuknar på samma dag, så blir det svårt. Även den finska regeringen med statsminister Sanna Marin (S) i spetsen talar om att ”platta till kurvan.”, vilket innebär en kontrollerad ökning av insjuknade.

Däremot håller jag med JP om att den hamstring, som nu förekommer känns överdriven, då Åland ju är en stor exportör av livsmedel och Finland är en stor producent av WC-papper, men hamstringen kan ge en ökad trygghet i sig.

Men även jag hoppas att vi kan se breda och snabba, blocköverskridande överenskommelser i Ålands lagting i denna svåra situation och att landskapsregeringen, i enlighet med regeringsprogrammet ”Tillsammans för Åland”, kan lyssna och även ta till sig förslag från hela parlamentet.

STEPHAN TOIVONEN
Åländsk Demokrati, medlem i
finans-och näringsutskottet