DELA

Museibyrån borde anpassa sig efter Smakbyn

Söndagen den 10 augusti var det som att släcka lampan som turistföretagare på Åland. Skolorna började i närområdena och alla åkte hem. Gästhamnarna tömdes och det var inte mera trångt på Torggatan.

Fredagen den 22 augusti var jag till Smakbyn med lite Amalias limonad och bordsvatten. På gården stod tre turistbussar och massor med bilar parkerade. Inne i restaurangen fanns inte många lediga stolar och turistsäsongen var ännu i full gång här ute i obygden.
Mellan borden gick Micke och presenterade maten för de finsktalande gästerna. Jag kan bekräfta för er att underhållningsvärdet var stort, både vad gäller Mickes finska och uppträdandet i sig. Gästerna stortrivdes.
Åland kunde inte ha en bättre ambassadör än Micke Björklund.

Alla pratar om att vi måste förlänga turistsäsongen på Åland. Ställen som Smakbyn och Stallhagen är en av de få som redan lyckats med det.
Nu då Smakbyn har planer på att bygga ett hotell för att ytterligare förlänga turistsäsongen på Åland, då ska de anpassa sig till museibyrån och Kastelholms slott, som snart stänger sin turistsäsong.
Museibyrån stänger nämligen slottet för besökare den 14 september. Smakbyn är öppet året runt. Vad skulle då inte vara finare än att sluta bråka med Micke och låta honom bygga sitt hotell vid Smakbyn med utsikt just mot slottet.
Då kunde turisterna njuta av slottet året runt åtminstone genom sitt hotellfönster eller från balkongen. På det viset skulle museibyrån istället anpassa sig till den så efterlängtade förlängda turistsäsongen fast slottet är stängt. Och det skulle inte kosta museibyrån ett nickel.

För ett antal år sedan var jag till Armenien och dömde en fotbollsmatch. Mitt hotell och min balkong var riktat mot Ararat-bergen där Noaks ark strandade efter syndafloden. Upplevelsen från balkongen var fantastisk där i solnedgången och jag kunde nästan se Noaks ark där på toppen av Ararat-berget.
Varför inte ge turisterna samma upplevelse från Smakbyns hotellrum och deras balkonger i kvällssolen där besökarna får veta att där i slottet vistades Gustav Vasa och hertig Johan och där satt Erik XIV fängslad under några månader tillsammans med hustrun Karin Månsdotter?

Borde inte landskapsregeringen och museibyrån tänka precis andra vägen, där man istället skulle samarbeta och anpassa sig själva efter Smakbyn och den förlängda turistsäsongen så att så många som möjligt skulle kunna uppleva Kastelholms slott och dess historia året runt, fast då bara på distans från en balkong i solnedgången eller i månljusets sken?
Tony Asumaa